Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
3 Mar

Zabriskie Point (1970)

Zabriske Point

Zabriske Point

1960’ların sonunda Amerika’ da bir grup siyah ve beyaz öğrencinin sisteme yönelik tartışması ile başlayan Michelangelo Antonioni filmi, o yılların karşıt görüşlü gençlerinin verdiği mücadeleyi yansıtan güçlü bir eser. Düzene ayak uyduramayan, kapitalizmi sorgulayan ve sistemi temelinden düzeltmek isteyen öğrencilerden oluşan panelle başlayan sahneden belgesel tadı alabilirsiniz. Ama iflmin tamamı bambaşka rüzgârlara yelken açıyor.

Zabriske Point

Filmin çekilmesinden 5 yıl sonra, 1975’te hırsızlıktan tutuklanarak girdiği hapishanede, trajik bir şekilde hayatını yitiren başrol oyuncusu Mark, siyah ve beyaz öğrencilerin polisle çatışmasına karışır ve bir uçak çalarak Death Valley’de (Ölüm Vadisi) yer alan Zabriskie Point’e doğru yol alır. Film Mark’ın kendisi gibi dayatılmaya çalışılan değerlerden ve tüketilen herşeyden kaçarak kendini yollara vuran Daria ile tanışması ile ilginçleşmeye başlıyor.

Zabriske Point

Çölün ortasında sadece kendileriyle başbaşa kalarak oradan oraya yuvarlanıp sevişmeye başladıkları sahne, filmin en ses getiren bölümlerinden biri. Onlar gibi onlarca hippi çiftin, çölde sevişmeye başlamasıyla adeta Babyboom neslinin College Fest gösterisine dönen filmdeki Ölüm Vadisi, özgür aşkların epik bir biçimde var olduğu müstesna bir yer.

Zabriske Point

Birçok kişide olduğu gibi filmdeki favori sahnemiz, günümüzdeki bazı filmlerin patlama sahnelerinden bile daha gerçekçi olan patlama sahnesi… Daria’nın patronunun o muhteşem evini havaya uçururken içi hiç mi cız etmedi bilemiyoruz ama ev kıyılacak gibi değildi kesinlikle.

Zabriske Point

Bu patlama sahnesi, bu günlerin teknolojisi düşünüldüğünde sinematografik açıdan halen kusursuzluğunu koruyor. Ardarda ve farklı açılardan çekilen patlama anı, sinematografik bir şaheser. Havaya uçan buzdolabından yavaşça aşağıya gıdaların mükemmel uyumu o sahneyi gözümüzde değerli kılan en büyük etken. Filmin müziklerini Pink Floyd, The Kaleidoscope ve The Youngbloods gibi efsane şarkılara imza atmış grupların yaptığını da düşünecek olursak bu filmi izleyerek sadece eskiyi değil güncelleme vakti gelmiş play listinizi de gözden geçirebilirsiniz. İyi Seyirler!

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply