Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
5 Dec

New York’ta Vintage Keşifler

Bir yere seyahate gitmeden önce günlerce, hatta bazen haftalarca araştırma yaparım.  O şehrin mekânlarını; cafe-restoranlarını, galerilerini, parklarını, graffitti dolu duvarlarını, bit pazarlarını ve ikinci el alışveriş yapabileceğim dükkânlarını not ederim. New York’a gitmeden önce de, orada yaşayan insanların tavsiyelerinden yola çıkarak bir sürü yer keşfetmiştim. Birkaç  günümü sadece vintage ve ikinci el alışverişine ayırdığımı söylesem herhalde abartmış olmam! Eğer siz de vintage tutkunuysanız ve yakın gelecekte New York’a gitmeyi planlıyorsanız söyleyeceklerime kulak verin.

New York ikinci el ve vintage alışverişi bakımından cennet sayılabilecek şehirlerden biri; hem çok seçenek var hem de çoğu cebinizi yakmayan türden. Eğer hazırsanız New York’ta vintage ve ikinci el dükkân keşfimize başlayalım.

L Train Vintage Zinciri

L Train Vintage

L Train Vintage zinciri; adından da tahmin edebileceğiniz üzere L metrosu çizgisi üzerinde bulunan vintage dükkânlardan oluşuyor. İsimleri Vice Versa Vintage, Vice Versa Park Slope Vintage, No Relation Vintage, No Relation Vintage Brooklyn, Urban Jungle Vintage ve son olarak Atlantis Attic Vintage. Ben No Relation ve Vice Versa Vintage‘ı özellikle çok sevdim. Bu vintage zincirinin dükkânlarında, hem kadın hem erkek için bulabileceğiniz çok fazla ürün var. Hepsi düzenli, temiz ve çeşidi fazla. Yüksek bel Levi’s şortlardan, pantolonlara, deri ceket ve yeleklere, kareli gömleklere, yüksek bel elbise ve eteklere kadar birçok ürün mevcut. Ayrıca fiyatları, diğer vintage dükkânlara göre oldukça uygun.

No Relation Vintage Adres: 654 Sackett Street, (3rd Ave ve 4th Ave arasında), Brooklyn

Vice Versa Adres: 71 White Street EastWilliamsburg, Brooklyn

Edith Machinist

02-Edith machinist copy

Vintage dükkânlar arasında tavsiye edebileceğim bir diğer yer de; Edith Machinist. Bu dükkânın en güzel yanı ürünlerin etiketlerinde dönemlerinin de yazması. Ben özellikle 60’lardan kalan elbiselere bayıldım. Ayrıca bundan böyle;  ayakkabı, çizme ve çanta konusunda aklıma ilk gelecek olan dükkân Edith Machinist! Chanel çantalar ve ünlü markaların yer aldığı bölümündeki giysilerin hepsi çok iyi durumda. İkinci el giysilerin kalitesine, dönemsel olmasına ve temizliğine önem veriyorsanız atlanmaması gereken dükkânların başında geliyor diyebilirim. Bir de unutmadan belirteyim; bu dükkân pazartesileri kapalı.

Adres: 104 Rivington Street Lower East Side

Awoke Vintage

03-Awoke Vintage copy

New York’ta favori vintage dükkânlarım arasında üçüncü sırada Awoke Vintage yer alıyor. Kadınlar için, çiçek desenli diz altında yer alan elbiseler, yüksek bel etekler, erkekler içinse rengârenk desenli kısa kollu gömlekler bulabileceğiniz bir dükkân. Ürünlerin durumu oldukça iyi ve tertemiz.

Adres: 132 N 5th St

Coast to Coast Vintage

04-Coast to Coast Vintage copy

Coast to Coast Vintage‘ın sahipleri dünyalar tatlısı Jaimee ve Adam. Bir de tabi kedileri Lady Munchkin. Karavanlarıyla Amerika’yı bir uçtan diğer uca gezerek vintage ürünler satıyorlar. Ama aslen New York’lu oldukları için yılın büyük bir kısmında onları Williamsbur’da herhangi bir sokakta ya da Artists & Fleas’da bulmanız mümkün. Yapmanız gereken; _coasttocoastvintage_   Instagram hesabını takip ederek karavanlarını nerede kuracaklarını öğrenmeniz. Bu sevimli mobil vintage karavanında; renkli desenli gömlekler, çiçek desenli elbiseler, şapkalar, 80’lerin kot ceketleri, erkek pantolon ve gömlekleri bulmanız mümkün. Sık sık ürünler yenileniyor ve Jaimee gittikleri yerlerden de yeni parçalar almaya devam ediyor.

David Owens Vintage Clothing

05-David Owens Vintage Clothing copy

Bu dükkânda 40’lardan ve 50’lerden kalma elbiseler, aksesuarlar, kürkler ve topuklu ayakkabılar bulabilirsiniz. Hem kadın, hem erkek giysi ve aksesuarlarının yer aldığı David Owens, giysilerin düzeni ve kalitesi bakımından da oldukça iyi.

Adres: 154 Orchard Street

The Antiques Garage Bit Pazarı

06-The Antiques Garage copy

İki katlı bir garaja kurulan bu bit pazarı, Chelsea’de yaşayanların en sık uğradığı yerler arasında geliyor. Ev eşyaları, porselenler, giysiler, antika eşyalar, takılar, broşlar ve aklınıza gelebilecek birçok şeyi burada bulmak mümkün. Tabii vakit ayırmanız ve biraz didiklemeniz gerekebilir. Bu pazarı her cumartesi ve pazar; 09:00-17:00 arasında gezebilirsiniz.

Adres: 112 West 25th Street (6th and 7th Ave arasında)

Beacon’s Closet

07-Beacon's Closet copy

Hemen hemen her rehber kitabının ve her insanın; “Vintage bir şeyler arıyorum, neresi?” sorunuza cevap olarak önerdiği yer. Ben ne yazık ki, beklentilerimi karşılayamadım bu büyük dükkânda. Çeşit çok fazla olduğu için oldukça yorucu geldi. Tabii “Ben zaten saatlerce gezmeyi severim.’ diyorsanız; buraya uğramanızda fayda var. Erkek ve kadın bölümleri ayrı. Ama asıl bu dükkânı gezmeyi zor kılan şey; her ürünün renklere göre kategorilenmiş olması. Eğer renkler konusunda, benim gibi ayrımcı biri değilseniz, bu dükkânda gezerken oldukça vakit kaybedip yorgun düşebilirsiniz. Yine de, Brooklyn’in en büyük “vintage” mağazası olduğu için listeye eklemeden geçemedim!

Adres: 88 N 11th Street Williamsburg, Brooklyn

Adres II: 92 5th Avenue, Park slope Brooklyn

Yazar: Deniz Yılmaz

Web Site

Blog

Instagram

Flickr

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply