Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
4 Jan

Kim? Xavier Dolan

Bize bugün “Kimin filmlerini hiç sıkılmadan defalarca oturup izlersin? deseler cevabımız “Xavier’in filmleri.” olurdu. Xavier’i keşfettiğimiz günden bu yana onu ve filmlerini beğeneceğini bildiğimiz insanlarla oturup yeniden  izlemekten hiç sıkılmıyoruz. Her defasında mutlaka yeni bir detayı ve ufacık bir eşyanın bile kadrajın içinde tesadüfen durmadığını fark ettiriyor size Xavier’in filmleri.

Xavier Dolan’ın bir sinema dehası olduğu bizim için tartışmaya açık bir konu değil. Zira henüz 89 doğumlu Kanadalı yönetmen, oyuncu ve senaristin  4 uzun metraj film sığdırdığı kariyeri ve filmleri Cannes’da alkışları topladı bile.

İlk filmi I Killed My Mother (J’ai tue ma mere) Cannes, Toronto ve Rotterdam gibi prestijli film festivallerinden ödüller toplayan Xavier, festivallere sükseli bir giriş yapıp dikkat çekmeyi başardı. Xavier, yarı otobiyografik bir tatda olan filmde ergenlik döneminde annesinden nefret eden ve annesiyle arasındaki uçurumu diplerde yaşayan bir başrol oyuncusu aynı zamanda.

İkinci filmi İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen Heartbeats (Les Amours Imaginaires), Xavier’in ilk filmindeki başarısının bir tesadüf olmadığının en açık kanıtı. Sahne geçişleri, renkler, kurgu ve anlatım bizi her izlediğimizde mest etti. Dolan’ın filmlerinin geneline hakim ilişki yumağı bu filmde tığ işi titizliğinde işlenmiş.

Xavier’in daha önce incelediğimiz filmlerine buradan bakabilirsiniz.

Son olarak Xavier’den kısa bir görsel şölen için Indochine’in College Boy şarkısına çektiği Fransa’da çoktan yasaklanan videoyu izleyin.

 

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

2 Comments

Leave a reply