Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
27 Jan

Sendromsuzlar: Ayşe Özgüneş

This slideshow requires JavaScript.

Ayşe, çuval konseptinde tasarladığı çantalarıyla kendi markası Çuval’ı kurmuş başarılı bir tasarımcı. Amerika’da tasarım okuduktan sonra tamamen saf ve lokal malzemeler kullanarak ürettiği çantalar tasarlayan Ayşe, zanaatkârlığın önemini ön planda tutuyor. Nerede görseniz Çuval olduğunu anlayabileceğiniz karakterislikte tasarlanmış Çuval çantalarla tanışmayan kalmasın.

Çuval’ın hikâyesi nedir?

2009 yılında çalıştığım reklam ajansında tanıştığım arkadaşımla bir proje başlatmak istedik ve hafasonlarımızı bir atölyede yastık ve kılıflar tasarlayarak geçirmeye başladık. Baktık ki kılıflar birer çanta olmuş ve sattığımız panayırlarda insanlar yastıklardan çok çantalara ilgi gösteriyor. O zamanlarda çantalar çuval ve Amerikan bezindendi, doğal bir malzeme olduğu için, kırsal hayattan şehir hayatına esnafımızın sıkça kullandığı bir taşıma gerecini temsil ettiği ve fikir olarak markanın yerel zanaatkârlığı simgelemesini istediğimiz için markaya Çuval adını verdik. Daha sonra bir koleksiyon oluşturmaya karar verdik ve LetterstoSailor ilk ciddi projemiz olarak gerçekleşti; fakat bu sırada ortaklıktaki yollarımız ayrıldı. Çok zaman geçmeden bir çanta tasarımcısıyla yollarımız kesişti ve bir iş birliği yaparak,işi biraz daha ciddi ele alıp markayı Amerika’da bir showroom a götürmeye karar verdim. Tabii bu sırada Amerikan bezi kanvasa ve çuval bezi detaylar da deri detaylara dönüştü. İstanbul’a geri döndüğümde ise Çuval’ın zanaatkârıyla tanıştım ve hakettiği işçiliği markaya vermeyi başardık; SS12 Scoop De Ville koleksiyonuyla da çok başarılı bir çıkış yaptık. Bu sırada satışları destekleyen bir arkadaşımız ekibe dahil oldu fakat iş birliği yaptığım arkadaşım SS13 Delta Sun koleksiyonundan sonra kendi çalışmalarına ağırlık vermek istedi ve kendi yoluna devam etti. Çuval hâla gelişmeye devam ediyor ve bende onu hâla hem Türkiye hem de yurtdışında tanıtmaya çabalıyorum.

Seni çanta tasarlamaya iten veya ilham veren şey ne oldu?

İçgüdülerim! Nasıl çanta işine girdim diye bende inan çok düşündüm ve hatırladım ki küçüklüğümden beri hep doğum günlerimde babamdan marka çanta istemişim ve bu pahalı çantaların da çoğunun çalınması alt bilincimde kendi satın alınabilir çantalarımı yapmama neden olmuş!

Favori çanta tasarımcın kim?

 Genelde tek bir şeyi favori olarak gösteremem, zaten insan sürekli değişiyor, zevkleri de haliyle farklı boyutlar kazanıyor ama şu sıralar çantalarını çok beğendiğim tasarımcılardan bir kaçını sıralamam gerekirse: Alexander Wang, FleetIlya, Olimpia Le Tan ve Mansur Gabriel.

Üzerinde Çuval marka çanta görmek istediğin biri var mı?

Ünlü biri diye mi sormak istedin? Çünkü ben herkesi Çuval marka çantayla görmek isterim :)

 Çanta alışverişi yaparken nelere dikkat edersin?

 Artık pek çanta alış verişi yaptığımı söyleyemem ama dikkat ettiğim şeyler arasında sıra dışı veya özgün olması, kullanışlı ve dayanıklı olması ve el işçiliğinin iyi olması yani üzerinde bir emek verilmiş olması ön plandadır.

Çuval dışında bilmediğimiz hangi uğraşlarla meşgulsün?

 Bir ara freelance çevirmenlik ve editörlük yapıyordum ancak Çuval’ı biraz boş bıraktığımı düşünerek başka işlerle meşgul olmaya ara verdim. Tabii ki bu sırada Çuval sayesinde sürekli kendimi marka danışmanlığı alanında geliştirmeye devam ediyorum ve arada sanatsal hobilerimle de kafamı dağıtıyorum.

Çuval markasına/çantalarına/ürünlerine nerden ulaşabiliriz?

Sabit olarak Beymen Blender İstinye Park, Zorlu, Nişantaşı ve bazı ürünlerde Beymen.com’dan, Atelier 55 ve Çuval Online Shop’tan  https://shopcuval.myshopify.com/ ürünleri satın alabilirsiniz.
Bu yaz da bir kaç yerden daha ulaşılabilir olmasını sağlayacağım, haberlerini ileriki zamanlarda sizlerle paylaşmak dileğiyle!

Bizi tanıştırmak istediğin biri/birileri var mı?

 İlerde iş birliği planlarımız olan, takı markası Mi Asunta’nın kurucusu ve en yakın arkadaşlarımdan biri olan Sara Brancato; çok değerli arkadaşım ve işlerini her zaman görmekten büyük keyif duyduğum Sena Çevik ve lezzet gurum, aşçı arkadaşım, Aleta Smokehouse’un kurucusu Aras Balcıoğlu.

www.cuvalist.com 

Twitter

Instagram

Pinterest

 

Röportaj: Ayşin İldeş

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply