Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
8 Feb

Oscar Maratonu: Nebraska

Oscar Maratonu’na devam ediyoruz. American Hustle’dan sonra sırada Nebraska var. Bu defa konu hakkında Spoiler vermeden, yalnızca filmi izlemenizi önereceğim.

The Descendants (2011) filminin yönetmeni Alexander Payne’in 6 dalda Oscar adayı olan siyah beyaz filmi Nebraska,  rakipleri ile karşılaştırıldığında oldukça mütevazi sayılabilecek bir film. Neyse ki sinema bütçe, yıldız, şatafat ve gişeyi umursamayan bir sanat dalı. American Hustle’ı ele alırsak, rakibinden birçok anlamda daha üstün bir Nebraska.

Payne filmi siyah beyaz çekmek istediğinde Paramount bu konuda tereddüte düşmüş fakat sonuçları gördüklerinde sinematografik etkisinden memnun kalmışlar. Bence de bu filmin en üstün yanı sinematografisi. Geniş planlar, panaromik açılar ve yol filmi olma özelliği siyah beyaz ile birleştiğinde, sıradan bir Amerikalının hayatı sinematografik bir pastoralliğe erişebiliyor demek ki. En iyi sinematografi ödülünü elindeki ezici görsel üstünlükle Gravity alacak muhtemelen ama, düşük bütçe ile ortaya çıkardığı iş nedeniyle Phedon Papamichael’in kazanabilmesini çok isterdim.

Nebraska_01

Nebraska’nın bir diğer güzelliği de konu olarak yaşlı insanların hayatını ele alması. Yaşlıların hayata bakış açısı, sevinçlerindeki çocuksuluk, üzüntülerindeki dram beni her zaman çok etkilemiştir. Bunu her yönü ile aktarabilen naif bir film Nebraska. Woody Grant rolü için Gene Hackman, Robert Forster, Jack Nicholson ve Robert Duvall gibi isimler düşünülmüş ama iyi ki Bruce Dern’ü seçmişler. Etrafında ne olup biterse bitsin, kayıtsız yaşamayı başarabilmiş bir alkolik olarak çok başarılı bir performans sergilemiş. Bunda Bob Nelson’ın yine Oscar adaylığı ile taçlandırılan senaryosunun da payı var tabi.

Yönetmen, çok iyi bildiği bir yolu takip ederek kendine has bir sonuca ulaşmış. Payne’in 2002 yapımı filmi About Schmidt’te de Jack Nicholson ile bir yol hikayesi, bir aile buluşması ve içsel yolculuk izlemiştik fakat Nebraska’yı daha da özel kılan başka şeyler var. Karakterler çok iyi yazılmış. Hepimizin başına gelen şeyler, büyük bir iddiaya kalkışmadan gerçekçi bir yaklaşımla sergilenmiş. Oyuncular gerçekten çok iyi oynuyor. Çok büyük bir çoğunluğumuz belediye başkanını dolandırmayı, uzayda hayatta kalmayı veya açık denizlerde korsanlarla savaşmayı değil, tatminsiz hale gelen yaşamlarımızı değiştirmeye çalışıyoruz. Bu küçük, sıradan ve önemsiz gibi görünen sıkıntıların içinde öyle büyük dertler var ki; parçalanınca muazam bir enerji açığa çıkarıyorlar. Bruce Dern ve June Squibb bu enerjiyi başarı ile izleyiciye aktarabilmiş. En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü June Squibb’in kazanması düşük bir ihtimal çünkü karşısında Blue Jasmine’deki performansı ile Sally Hawkins var. Fakat sonuçta bu Akademi Ödülleri olduğu için American Hustle’la Jennifer Lawrence’a verip yeni bir tartışma ortamını körükleyebilir ya da muazzam bir “Comeback” fitili için meşaleyi Osage Country’dek rolü ile Julia Roberts’a taşıtabilirler. Göreceğiz.

Nebraska_03

Ağır temposu ve karakter ağırlıklı yapısına rağmen Nebraska gerçekten iyi bir film. Bunlar altından kalkılması zor şeyler ve Alexander Payne işin hakkını vermiş. Eğer yönetmenin önceki işlerini seviyorsanız, bunu daha da çok seveceksiniz. Oscar Gecesi’nden önce mutlaka temin edip izleyin.

Herkese iyi seyirler!

Filmin IMDB Profili
Filmin aday olduğu kategoriler için tıklayın.
Yönetmen: Alexander Payne
Süre: 115 Dakika
Oyuncular: Bruce Dern | Will Forte | June Squibb | Bob Odenkirk
IMDB Puanı: 8.1
Yazarın Notu: 8/10

EMEL BİLGE ÇINAR

Oldmagnet'te editör olmadan önce, üç yılını post prodüktörlük yaparak Lighthouse Visual Effects, İstanbul'da geçirdi. Projeleri neticesinde Autodesk Türkiye'nin topluluk yöneticilerinden biri olmayı başardı. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Los Angeles, California'da Medya ve Eğlence Yönetimi üzerine eğitim aldı. Aynı zamanda Öteki Sinema'da sinema ve dizi yazıları yazarken bir yandan bilimkurgu okumayı, oyun tasarlamayı ve durmaksızın oyun oynamayı seviyor.

No Comments

Leave a reply