Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
2 Aug

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol. II)

Serinin ilk yazısında bahsettiğimiz gibi tatil planınızı yaptınız. Yanınıza alacaklarınızın listesi tamam. Şimdi sırada yalnızca yanınıza alınacak kıyafetler olarak geçiştirilemeyecek kadar detaylı bir bölüm var: Doğa şartlarına uygun giyinmek… Çıkacağınız maceraya uygun giyinmek dendiği zaman aklınıza yalnızca kötü hava şartları gelmesin; Gideceğiniz yerin iklimine ve hava durumuna uygun kıyafetler götürmek, hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Ayrıca yanınıza alacağınız kıyafetlerin ne büyük ne de küçük, tam üzerinize uygun olması rahat hareket etmenizi sağlayacak. Önemle belirtmeliyiz ki yanınıza işinize yaramayacak şeyler alıp fazlalık yapmayın ve çantanızı boşu boşuna ağırlaştırmayın. Bunun için hemen hemen her şeyin düşünüldüğü iyi outdoor mağazalarından ve online alışveriş sitelerinden faydalanabilirsiniz. Yine de kapıdan içeri girerken ya da sayfalar arasında dolaşırken neye ihtiyacınız olduğunu bilmemek kredi kartınıza baya hasar verebilir. Gerçekçi bir liste hazırladığınıza emin olun.

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol. II) 02

Kumaş Seçimi

Eğer tropik bir yere veya sıcak yaz ikliminin hakim olduğu bir bölgeye gidiyorsanız yanınıza hafif pamuklu ve sizi serin tutacak bir şeyler alın. Özellikle ince keten ve şile bezi sizi serin tutacaktır. Yanınızda yağmur geçirmeyecek ve rüzgarı kesecek kapüşonlu bir yağmurluk mutlaka olsun. Üşüme ihtimalinize karşı gideceğiniz yerin iklim şartlarını göz önünde bulunarak ince veya kalın yünlü bir kazak bulundurmanız da iyi olabilir. Koyun yününü kolayca kuruduğu için tercih edebilirsiniz. Özellikle karasal iklimin hakim olduğu bir bölgeye gidecekseniz sizi hem sıcak tutan hem de derinizin nefes almasını sağlayan koyun yünü, iyi bir tercih olacaktır. —Bu yüzden İrlanda’daki hiçbir koyun grip olmuyor! Eğer daha sıkı korunmaya ihtiyaç duyuyorsanız, öncelikli tercihinizi kaz tüyünden yana kullanın. Su geçirmez bir dış kabanla kombine edilmiş kaz tüyü bir içlik, sizi doğanın en zor şartlarına karşı bile büyük ölçüde koruyacaktır.

Ne Giyilmez?

Kesinlikle kot giymeyin. Kot pantolon veya ceketler su tuttuğu ve kolay kurumadığı için sağlıklı bir tercih değil. Aynı zamanda fiziksel olarak da hareket kabiliyetinizi kısıtlayacaktır. Diğer sakınmanız gerekenler terlik, sandalet ve yumuşak tabanlı ayakkabılar olmalı. Böcekler tarafından ısırılmak ve ısırgan gibi otlar tarafından kaşındırılmak istemezsiniz. Şort veya etek gibi kısa kıyafetler de zorlu bir seyahat için uygun değil. Bünyenizin alerjik reaksiyon göstermesi durumunda size çıkarmak için zahmet verecek, böcek, bitki, salgı vb. şeyler konusunda korunmasız bırakacak ve rahat hareket etmenizi engelleyecek tüm kıyafetlerden kaçının.

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol. II) 03

Su Geçirmez ve Yanmaz Kıyafetler

Kıyafetlerinizi seçerken mutlaka su geçirmez olmalarına dikkat edin. Yanınızda çok fazla seçenek olamayacağı için karşılaşacağınız herhangi bir durumda kumaş avantajından faydalanmanız çok önemli olacak. Bu noktada nefes almayan polyester kumaşlar yerine, aynı zamanda hava akımı sağlayan, su buharı direnci değeri kullanım alanına göre yeterli m2Pa/W değeri arasında değişen fonksiyonel membranlı kumaşları tercih edin. Eğer kamp ateşi ile çok fazla haşır neşir olacaksınız, Meta-Aramid ya da Para-Aramid kumaşlar tercih edebilirsiniz. Hatta uygun fiyata antistatik elyaf kumaştan tutuşmayı geciktirici kıyafetler de alabilirsiniz.

Şapka

Şapka, unutmamanız gerekenler listenizin ilk sıralarında yerini alan bir ihtiyaç. Tropik iklime gidiyorsanız hasır bir yaz şapkası, karasal iklime gidiyorsanız kar başlığı, hangi iklimde olursa olsun tırmanmaya gidiyorsanız, çene altından bağlanan türde şapkalar seçmeye dikkat edin. Burada da kilit nokta hızlı kuruyabilen, yüksek nefes alabilirliğe sahip bir malzeme seçmek. Ense koruması, portatif cibinlik, UV filtresi ise lüks ama önemli detaylar.

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol. II) 04

Ayakkabı

Sandaletleri ve terlikleri listeden çıkarmıştık. Aslında sizin tam olarak bir yürüyüş ayakkabısına ihtiyacınız var. Eğer rahat bir seyahat geçirmek istiyorsanız, ayakkabı alırken ucuza kaçmamanızı tavsiye ederiz. Ayakkabınızı satın alırken gideceğiniz arazi ve yapacağınız aktiviteler hakkında satış temsilcisini bilgilendirip destek almanızda fayda var. Ayakkabınız ayak bileğinizi destekler ve rahat hareket ettirir biçimde olmalı. Satın almadan önce kendinize veya satış temsilcinize ayakkabınız hakkında şu soruları sormalısınız:

  • Su geçiriyor mu?
  • Dayanıklı mı?
  • Yürüyüş için uygun mu?
  • Ayak tabanı esnek mi?
  • Ürünün fiyat aralığı nedir?

Ama iş bununla bitmiyor. Çünkü yapacağınız tatil için dağcılık ve expedisyon botları, plastik mesli botlar, tozluklar ve hatta kar ayakkabıları gibi ekstra aksesuarlara da ihtiyacınız olabilir. Gore-Tex, yüksek irtifa, tırmanış vb. seçeneklere özel, tam olarak o iş için özel üretilmiş ayakkabıyı giymeniz hayat kurtarıcı bir detay olabilir. Bu konuda seçim yaparken mutlaka profesyonel destek almanızı öneririz.

Doğru Biçimde Çanta Hazırlama

Çantanızı doğru şekilde hazırlamak sırt ve göğüs bölgenizdeki ağrılardan sizi kurtarır. Fit vücuda sahip bir insan günde 11-14 kilo arası bir çantayla yürürken zorluk yaşamaz. Paketlediğiniz her şeyin ağırlığını az tutarsanız yerleştirmeniz ve taşımanız daha kolay olur. Çantanız hem içeriden olabilecek sızıntılar, hem de dışarıdan gelebilecek ıslanmalar için su geçirmez olmalı. Kesici aletlerinizi taşımanın en güvenli yolu, onları kıyafetlerinizin arasına sarmak olacaktır. Özellikle bıçağınızı, çantayı delip size zarar vermeyecek şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Eğer en ağır eşyalarınızı çantanızın en üst kısmına yerleştirirseniz sırtınıza daha az yük binmiş olur. Altta kalan eşyalarınızı da ezilse de zarar görmeyecek olanlardan seçin. Harita, pusula, fener gibi objeleri çantanızın kolaylıkla ulaşabileceğiniz ön gözüne koyun. Çantanızı hazırladıktan sonra sırtınıza takıp dengeli bir şekilde yerleştirip yerleştirmediğinizi kontrol edin. Çantanızın dengenizi bozmayacak şekilde yerleştirilmiş olması çok önemli. Çanta seçiminiz de en az ayakkabı seçiminiz kadar hayati çünkü. Bu yüzden ucuza kaçmamanızda fayda var.

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol. II) 05

Eğer Kamp Kurmayı Planlıyorsanız Yanınızda Olması Gerekenler

  • Çadır
  • Yeterli Miktarda Uzun Süre Saklanabilir Yiyecek
  • Su geçirmez, sızdırmaz, dayanıklı kaplar
  • Güneş Kremi
  • Olta ve misina
  • Minder
  • İlk yardım çantası
  • Buz kovası, buz ve su
  • İşaret fişeği
  • Telefon veya radyo
  • Fener ve yedek pil
  • İp
  • Böcek Spreyi
  • Acil durumlarda kullanılacak özel ilaçlar

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol. II) 06

Almasanız da Olur Ama Alsanız Daha İyi Olur

  • Kitap
  • Kamera
  • Katlanabilir kamp sandalyesi
  • Nemlendirici
  • Kurulabilir barbekü ve tabii ki bir paket marşmelov

Bir sonraki yazıda rota planlama ve güvenli seyahat etmekten bahsedeceğiz.

Serinin diğer yazılarını okumak için tıklayın.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

1 Comment

Leave a reply