Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
4 Aug

Dünya Gözüyle Görmeniz Gereken 10 Festival

Festival dendiği zaman aklınıza sadece onbinlerin katıldığı bol alkollü müzik festivalleri geliyorsa yanılıyorsunuz. Dünya genelinde  yapılan, hayatınızın en iyi gününü yaşayabileceğiniz yüzlerce festival var. Üstelik her bir festivalle o kültüre dair birçok şey öğrenip, bir gününüzü o ülkenin insanlarındanmışsınız gibi eğlenerek geçirebilirsiniz.

Winter Light Festival – Kuwana City, Japonya

7 milyonun üzerinde LED ışıkla, kışın gelişini kutlayan Japonya’daki Nabana No Sato botanik bahçesinin Winter Light isimli festivalini, bir gün denk gelirseniz  kaçırmayın.

Winter Light Festival

 

Carnevale – Venedik, İtalya

1162 yılında Venedik Cumhuriyeti kendisini bir işgale karşı savundu. Bu işgalin zaferi, her yıl San Marco meydanında Venedikliler tarafından Venedik ile özdeşleşmiş maskeler eşliğinde kutlanıyor.

Carnevale-venice

 

La Tomatina – Buñol, İspanya

Efsaneye göre bu festival, 1945’te bölge halkının mistik orman yaratıklarını kaçırmak için sebzeleri fırlatıp ezdiğinin düşünülmesiyele başlıyor. Sonra zamanla değişerek insanların birbirine sadece domates attığı bir şekle bürünüyor. Bugün Ağustos ayında yapılan festivale, dünyanın her yerinden 20.oo0’in üzerinde insan katılıyor. Tek bir günde atılan domates sayısı ise 150.ooo’in üzerinde. Kimilerine göre korkunç bir israf olsa da İspanya kültürünün en önemli parçalarından biri olduğu yadsınamaz.

La tomatina Festival spain

 

Burning Man – Nevada, ABD

Burning Man, Amerika’da kültür ve sanatın kutlandığı geleneksel bir festival. Dünyanın birçok yerinde de tekrarlanan Burning Man’de müzisyenler, 50.000’in üzerindeki katılımcıyı eğlendirirken, sanatçılar festival alanına dev heykeller inşa etmekle meşgul oluyor.

Eyewitness: Burning Man festival, Nevada

 

Lantern Festivals – Asya

Lantern Festivali, antik çağlardan bu yana ay-güneş takviminde birinci ayın 15. gününde kutlanıyor. Çin ve Vietnam halkı tarafından ışık fenerleriyle süslenmiş tapınaklar, hem gökyüzünü hem de yer yüzünü muhteşem bir şekilde aydınlatıyor.

latern Festival

 

Garma Festival – Avustralya

Garma Festivali, her yıl Avustralya’nın yerel halkı Aborjinler tarafından yapılan bir kutlama. Festival, Aborjinal kültüründeki geleneksel dans, müzik,sanat ve seremonileri korumak adına yapılıyor. Eğer festivale davet edilecek kadar şanslıysanız, hiç bir yerde tanık olamayacağınız Aborjin kültürüyle de tanışabilirsiniz.

garma Festival

The Sapporo Snow Festival – Japonya

Japonya’da her Şubat ayında bir haftalığına yüzlerce monolitik heykel milyonlar tarafından ziyaret ediliyor.  1950 yılında başlayan festival ilk kez Odori Park’a 6 lise öğrencisi tarafından yapılan 6 kar heykeli ile başlamış. 1955 yılında Japon ordusu tarafından eğlence amaçlı profesyonel kar heykelleri de yapılmış. O günden bu yana, heykeller ve festival büyüyerek devam ediyor.

The-Sapporo-Snow-Festival

 

Day of The Dead – Meksika

Day of the Dead veya diğer adıyla Dia De Los Muertos, Meksikalıların kaybettikleri insanları andıkları ve onlar için dua ettikleri ulusal bir bayram aynı zamanda.  Tarihi yüzlerce yıl önceki Aztek Festivali’ne dayanan Day of The Dead, zengin işçilikle oluşturulmuş kostümler ve geleneksel yiyeceklerle kutlanıyor.

 Day of The Dead Festival

Electric Forest Music Festival – Rothbury, Michigan

Electric Forest Festival, adından da anlaşılacağı gibi elektronik müzik ağırlıklı bir festival. Her yıl Haziran ayında 4 gün süreyle festival alanı nefes kesen LED ışıklarla ve lazer şovlarla donatılıyor. Bu sürreal ortamdan elde edilen gelir şehrin yakınındaki birkaç bin kişilik nüfusu olan bir kasabanın halkına bağışlanıyor.

Electric Forest Music Festival

 

Cascamorras – İspanya

Güney İspanya’da bulunan iki farklı şehir Guadix ve Baza’nın insanları, tarihe göre birbirleriyle komşu, kardeş ve aynı zamanda rakip olmalarıyla biliniyor. Baza’dan bir grup insanın Virgen de la Piedad’ın fotoğrafını çalması ve 500 yıl önce Guadix’li bir işçinin gömülü resmin bir parçasını bulmasıyla başlayan husumet, bugün iki şehrin insanlarını temsili bir heykelin hakimiyeti için bir araya getiriyor. Yıllar geçtikçe aradaki mücadele bir husumetten eğlenceli bir festivale dönüşmüş.

Cascamorras Festival

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply