Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
22 Sep

Sendromsuzlar: Ekin Büyükşahin

Ekinakis 1

Ekinakis’in kurucusu Ekin Büyükşahin ile yarattığı marka ve ürettiği tasarımlar hakkında konuştuk. Ekinakis’i ve ürünlerini yakında daha çok yerde bulabilecek ve görür görmez tanıyacaksınız.

Ekinakis’i severek takip ediyoruz. Bu hikaye nasıl başladı?

Hikaye çok eski aslında ama çok da basit bir yandan. Müzik eğitimi aldım, müzikle büyüdüm, müzik yapmayı hep sevdim, hala da seviyorum ama görsel bir şey ortaya çıkartmak, hayatım boyunca beni çok daha fazla heyecanlandırdı. Kendimi ve hayal dünyamı çizerek ya da fotoğraf çekerek çok daha iyi ifade edebildiğimi hissettim hep. 2003’ten bu yana fotoğraf çekiyorum. Resim ise annem ve babamın meslekleri gereği çocukluğumdan beri her zaman hayatımda var oldu. Özellikle üniversitenin son yıllarından itibaren kariyerimle ilgili gerçekleştirmeyi hedeflediğim tek bir hayalim vardı: Bana ait olan, benim yarattığım, her detayından keyif alarak mutlulukla çalışacağım bir iş yapmak istediğime karar vermiştim. Şimdi ise bu hayalimin tam ortasında duruyorum.

En çok neler çizmekten ve tasarlamaktan keyif alıyorsun?

En çok portre çizerken keyif alıyorum; çizdiğim karakterlerin ifadeleriyle kendi kişiliklerini yarattığını görmek hoşuma gidiyor. Onun dışında zaman zaman çocuk öyküleri yazıp, öykülerimdeki karakterleri resimlemeyi seviyorum. Planlı programlı çalışarak yaptığım tasarımlara kıyasla, spontane bir şekilde ortaya çıkan tasarımlarımın oluşum sürecinden daha çok keyif alıyorum. Mesela elime bir malzeme alıyorum ve o beni yönlendiriyor. Bazen nereye gideceğimi hiç bilmiyor oluyorum başlarken ama sonunda vardığım yeri seviyorum. Bu hali de en çok kasnaklarla çalışırken yaşıyorum.

“The Tiplers Family” çok eğlenceli. Kimdir bu insanlar biraz anlatır mısın?

Tek bir çizgiden oluşan suratlara ve saçlara sahip olan bu karakterleri 3-4 sene önce karalamaya başladım. Sonra ortaya çıkan bu garip karakterleri geliştirmek için biraz daha üzerine çalıştım. Yeni bir şeyler denedikçe, kendi tarzı ve karakteri olan, farklı farklı ruh hallerine sahip bir sürü tip çıktı ortaya. Biraz hüzünlü görünüyorlar aslında ama bu hal, gerçek hayatla aralarında bir bağ kuruyor. Herkes farklı bir anlam çıkartabilir tabii ama çizdiğim karakterlerin bana söylediği şu: “Hepimiz içimizde biraz hüzün taşısak da renkli bir hayatımız var.”

Ekinakis spring

Baskılarında ağırlıklı olarak taşı tercih etmenin özel bir nedeni var mı?

Kendine özel dokusu olan doğal materyalleri çok seviyorum. The Tiplers Family üyelerini poster ve fotoğraf kağıdında görmek de bana heyecan veriyor, kumaş veya metal bir yüzeyin üzerinde de. Ama ilüstrasyonlarımın taşın dokusu ile olan kombinasyonunu çok seviyorum. Her bir taşın kendine özgü fiziksel özelliklerinin olması, aldığım her baskıda minimal farklılıklar ortaya çıkartıyor. Dolayısı ile onları seri üretimin tekdüzeliğinden arındırıyor. Ben de bu yüzden ilk günden bu yana, hala her birine baktığımda heyecan duyuyorum. Bu hissimde yalnız olmadığımı gördüğüm için de taş ile çalışmaya devam ediyorum.

Bu aralar hangi projeler üzerinde çalışıyorsun?

Bu günlerde üzerinde çalıştığım yeni bir koleksiyon var. İKSV Tasarım Mağazası, bu seneki Tasarım Bienali’nin “Gelecek artık eskisi gibi değil” temasından yola çıkarak özel bir seçki oluşturacak. Ben de bu seçkide yer alabilmek için bir obje etrafında çeşitlenecek bir koleksiyon hazırlıyorum. Seçkiye kabul edildiği takdirde, 1 Kasım – 14 Aralık tarihleri arasında Bienal kapsamında hem İKSV Tasarım Mağazası’nda, hem de İstanbul Tasarım Bienali sergi alanında satışa sunulacak. Bu projenin yanında, Crazy Composers Vol.III ve Vol.IV için çalışıyorum. Yani The Tiplers Family her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Ekinakis ürünlerini nerelerden satın alabiliriz?

İstanbul’da olanlar Ekinakis ürünlerini İKSV Tasarım Mağazası’nda, Kadıköy Lemur Store’da ve Black Books Nişantaşı’nda bulabilirler. İnternet üzerinden ise şu an Zet.com ve Etsy.com üzerinden satış yapıyorum. Zaman zaman da Bonvagon‘da kısa süreli kampanya satışlarım oluyor. Farklı mağazalar ve online butiklerle de görüşme aşamasındayım; yani ürünlerim yakın zamanda çok daha fazla adreste erişilebilir olacak. Gelişmeleri Ekinakis’in Instagram ve Facebook hesaplarından duyuruyor olacağım.

Bizi tanıştırmak istediğin biri ya da birileri var mı?

* Sıradışı çizgisiyle, takıya farklı bir perspektiften bakmamı sağlayan El Quinto’nun yaratıcısı Hazal Kızıltoprak’ı tanımanızı çok isterim.
* Naif Design’ın mimari çözümlerini ve tasarım projelerini çok etkileyici ve naif buluyorum :) Onları da tanımayan varsa, bence muhakkak tanımalı.

Ekinakis Facebook

Ekinakis Instagram

Ekinakis Twitter

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

2 Comments

Leave a reply