Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
25 Sep

Yüzyıllık Aşk İstanbul Modern’de Başlıyor

Türkiye’deki sinema ve seyirci ilişkisi üzerine kurgulanan İstanbul Modern’in yeni sergisi Yüzyıllık Aşk bugün başlıyor. Sinemaya seyirci gözünden bakan sergi, İstanbul Modern’in kuruluşunun 10. yılına Türk sinemasının ise 100. yıldönümüne ithafen düzenlenmiş. Araştırma niteliğindeki Yüzyıllık Aşk, seyircinin perspektifinden Türk sinemasını değerlendiriyor. Sinema ve seyirci tarihine ışık tutan yazılı ve görsel arşivin dijital platforma aktarılmasıyla ortaya çıkan sergide yaşatılmaya çalışılmış bir tarihin hafızası gözler önüne serilmesi amaçlanıyor.

İstanbul Modern, kuruluşunun 10. yılında Türk sinemasının 100. yıldönümüne ithafen bir sergi hazırlıyor: “Yüzyıllık Aşk”. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bu araştırma sergisi, Türkiye coğrafyasında sinema tarihinin doğuşu olarak anılan 1914 yılından bugüne uzanan 100 yıllık serüvene bakıyor. Sinemanın seyirciyle buluşma anlarına, bu buluşmanın yarattığı şaşırtıcı ve büyülü kolektif ve kişisel dünyalara yer veren “Yüzyıllık Aşk”, oluşumundan bugününe, sinemayı yaşatan unsur olarak seyirciye odaklanarak, günümüze kadar pek dikkate alınmayan bir noktadan, seyircinin bakışından Türkiye’de sinema olgusunu değerlendirmeyi amaçlıyor. Sinema tarihimizde seyirciye dair yazılı ve görsel arşiv malzemesini dijital platforma aktararak, kaynakları iyi korunmuş ve kişisel çabalarla yaşatılmaya çalışılmış bir tarihin kitlelere ulaşması için bir araç aynı zamanda bu sergi.

Nostaljik bir sunum la Türkiye’nin ilk sinema salonlarından günümüzün festival sinemalarına kadar uzanan programda seyircinin sinema ve filmlerle ilişkisini sağlayan gazete ilanları, film broşürleri, dergiler, afişler gibi unsurların yanı sıra, sinema seyircisinin fanatizmini de ayrı bir bölümde sunuyor. İçinde sinema seyircisi ve salonunun geçtiği 50’ye yakın Türk filminden sahnelerinden oluşan özel bir çalışmayla, Türkiye’deki sinema ve seyirci arasındaki özel ilişki farklı bir anlam kazanıyor. Küratörlüğünü Gökhan Akçura ve Müge Turan’ın yaptığı sergiyi 25 Eylül 2014- 4 Ocak 2015 tarihleri arasında İstanbul Modern’de ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: Etkinlik

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply