Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
10 Nov

En İyi Animasyon Ödüllü Salkım Söğüt Hollywood’taydı

5. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde En İyi Animasyon ödülü kazanan Salkım Söğüt, geçtiğimiz gün Hollywood Kısa Film Festivali’nde gösterildi. Daha önce Kim? köşemize konuk ettiğimiz animasyonun yaratıcısı Ethem Onur Bilgiç ile mini bir röportaj yaptık.

Salkım Söğüt, 5. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde En İyi Animasyon ödülünü kazandı. Bu konuda neler hissediyorsun?

İzmir Kısa Film Festivali’ni Türkiye’deki birkaç iyi kısa film festivalinden biri olarak görüyorum. Burada ödül kazanmak beni gerçekten mutlu etti. Umarım ülkemiz festivalleri kısa filme göreceli olarak değil, gerçekten samimi olarak değer verebilirler.

Salkım Söğüt 8-9 Kasım’da Hollywood Kısa Film Festivali’nde gösterilecek. İşlerin bu kadar büyüyeceğini tahmin ediyor muydun?

Ne kadar büyüdüğünü geri dönüşlerden anlayacağım sanırım. Şimdilik öngördüğüm biçimde ilerliyor Salkım Söğüt.

Bize biraz Salkım Söğüt’ten basheder misin? Nasıl çıktı ortaya?

Salkım Söğüt, Nâzım Hikmet Ran’ın Salkımsöğüt isimli şiirinin serbest uyarlama kısa canlandırma filmi. Nâzım Hikmet’in benim için gerçekten çok fazla anlamı var. Uzun zamandır büyük ustaya bir saygı duruşunda bulunmak istiyordum. İllüstrasyon projesi olarak başladığım proje sonrasında tamamen değişerek animasyon projesine dönüştü.

Salkım Söğüt’ü neden izlememizi tavsiye edersin?

Animasyonu yapmamdaki nedenlerden biri, bir şiirin görselleştirme denemesi. Bir şiir görselleştirilebilir mi, hareketli bir görüntü haline getirilebilir mi, bunları merak ediyordum. Ayrıca içerik olarak birçok şeyi anlatsa da, şiir benim için bir amaca, bir düşünceye yapılan amansız ilerleyişi anlatıyor. Bir şiirin görselleştirme denemesini merak ediyorsanız ve Nâzım’ı seviyorsanız izlemenizi önerebilirim.

En İyi Canlandırma kateorisinde kriter nedir? Jüri nelere dikkat ediyor?

Benim şahsi fikrim, canlandırma kategorisiyle kurmaca kategorisi arasında büyük farklar olmaması gerekiyor. Öncelikle konu, sonrasında da bu içeriği nasıl izleyiciye aktardığın önemli. Burada animasyon bir teknik, bir araç. Bir hikayeyi anlatma aracı. Jüri her festivalde değiştiği için jürinin de nelere dikkat ettiği her seferinde değişiyor. Yarışmalar için biraz da şans lazım.

Bu ödül kariyerini nasıl etkileyecek. Yakın gelecek için planların neler?

Ödüller beni çok motive ediyorlar. Her ödül yeni bir proje için motivasyon oluyor. Şu an kişisel projeler olarak bir kısa film ve bir klip önümde duruyor.

Facebook

İllüstrasyon: Can Çetinkaya

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply