Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
1 Dec

Dünyanın En Tuhaf Kitabı: Codex Seraphinianus

Codex Seraphinianus 4

Codex Seraphinianus 3

 

Codex Seraphinianus 6

Codex Seraphinianus 5

 

Codex Seraphinianus 2

Dünyanın en tuhaf kitabı olarak anılan Luigi Serafini imzalı Codex Seraphinianus, ekim ayında Rizzoli tarafından yeniden basıldı. Açılımı; strange and extraordinary representations of animals and plants and hellish incarnations of normal items from the annals of naturalist / unnaturalist luigi serafini olan kitap, illüstrasyonlardan oluşuyor ve herhangi bir söz dizilimine sahip değil. Yazarın yıllardır ne kendisi ne de kitabı hakkında hiçbir açıklama yapmamasının kitabı daha da tuhaflaştırdığı bir gerçek. Sadece kitabının hiçbir anlam taşımadığını sadece küçük çocuklar nasıl yazları olan bir kitaba hiçbir şey anlamadan bakıyorsa okuma yazma bilen yetişkinlerin de aynı hisle bakmalarını istediğini belirtmiş.

Birçok insana voynich el yazmalarını hatırlatan kitap, hem eğlenceli, hem rahatsız edici, hem tuhaf hem de pek anlaşılamaz çizimlerden oluşuyor. İkinci elinin bile yüzlerce dolara satıldığı Codex Seraphinianus, yıllardır birileri tarafından çözülüp okunmaya çalışılıyor fakat bu konuda başarılı olabilen yok. Şimdiye kadar sadece numaralandırma sisteminin 21 temelinde olduğu keşfedildi ve bir adam kitabın kurgusunu götüren belirli gramer kuralları keşfetti. Bu kurallar çerçevesinde kullanabileceğiniz bir tür çeviri sistemi bile yarattı ama henüz hiçkimse Codex’i çözemedi ve onu çeviremedi.

Kitabın yazarı Liugi Sarrafini, 1970’lerde Roma’da Codex’i yaratırken başıboş beyaz bir kedinin ona katıldığını ve aslında telepatik olarak kendisinin ne yazacağı ve çizeceğine rehberlik ettiği için, gerçek yazarın o kedi olduğunu ifade ediyor.

Detaylı bilgi için: Wikipedia

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply