Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
13 Jan

Giuseppe Mastromatteo / Homogenic

“Yeni serisi “Homogenic” de Giuseppe Mastromatteo sekiz farklı suratın dizilimini ya da derin düşünceye dalmış sekiz bakışın ritmik düzenlenmesini sunuyor. Görsel akış, sade ve ahenkli boyutlar ile elde ediliyor. Elde edilen izlenim seyircinin karşısına nereden ve nasıl geldiği belli olmayan; herhangi bir arka plan içermeyen ama gerçek hayat izlenimi veren bir geçit tarafından sağlanıyor.

Giuseppe 2

Bütün fotoğrafların altında, insan ırkının çok yakından temsil edilmesinden oluşan ince bir hayret duygusu yatıyor. Zamandan bağımsız olarak yaratılmış her imaj sonsuza kadar var olabilme hissi oluştururken, kusursuz portreler adeta içsel bir metamorfoz izlenimi yaratıyor… İfadeler, renkler ve yüz çizgileri kendilerini değiştirip dönüştürürken sanki fotoğrafın yaratmak ve temsil etmek istediği yanılsamanın destekçileri oluyorlar.

Mastromatteo ilham kaynağını sabit bakışlardan alıyor. Süjelerin gözleri her zaman aynı. Dar, karanlık ve insanın içine işleyen oryantal gözler boşluğa bakmaktan asla vazgeçmiyor ve geride uçsuz bucaksız bir sonsuzluk hissi bırakıyor. Burada bahsi geçen his günümüzün siber ortamında; herşeyin parmaklarımızın ucunda erişilebilir olduğu ve bizim herşeye sahip olduğumuz düz ve hatta homojen bir görüşten ortaya çıkıyor…

Muhtemelen portrelerin esas konusu rahatsızlık uyandıran, güçsüzlüğü ve ifade zorluğunu ortaya çıkaran “boşluk” hissi. Mastromatteo’nun yüzleri entelektüel yetersizliğe yol açan olayların metaforu ve eleştirmenine dönüşüyor; fotoğraflarda kullanılan siyah arka fon düşünce farklılığını destekleyen günümüz kültürel ortamına bir gönderme niteliğinde. Böylece anlıyoruz ki “Homogenic” kendini sırf görsel olarak değil de günümüz çağdaş ortamında bir deneyim olarak sunuyor ve sanatçının yepyeni bir dönemini başlatıyor…

“Homogenic” serisi fotoğrafın kullanımını ve manipülasyon özelliğini görsel dünyayı kavrayan ve etkileyen özellikler olarak düşündürürken, aynı zamanda fotoğrafın düşündürme ve sonsuz anlatım kapasitesine yön veriyor.” – Denis Curti

İtalyan fotoğrafçı Giuseppe Mastromatteo’nun Türkiye’deki ilk kişisel sergisi 5-28 Şubat tarihlerinde C.A.M. Galeri’de izleyiciyle buluşacak. Mastromatteo’nun sanatsal yolculuğuyla ilgili kapsamlı bir sunum için sergiye adını veren son seri “Homogenic”’de sanatçının önceki serileri “Pre-Indepensense” (2007) ve “Indepensense” (2009-2012)’den de bir seçki yer alacak.

Çeviri: Melek Gençer

C.A.M Galeri

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply