Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
10 Feb

10 Filmde Ferzan Özpetek Sineması

İtalya’da yaşayan ünlü Türk yönetmen Ferzan Özpetek’in filmlerini şöyle bir gözden geçirip izlemediklerinizi izlemenin vakti geldi.

Hamam (1997)

Francesco ile Marta, Roma’da yaşayan bir çifttir. Bir gün Francesco’nun yıllardır görüşmediği teyzesi Anita vefat eder ve Francesco İstanbul’a doğru yola çıkarak teyzesinden miras kalan hamamın vasiyet işlemleri ile ilgilenmeye gider. Burada tanıştığı insanlar sayesinde hamamı satmaktan vazgeçer. Ferzan Özpetek, Hamam filmi ile Antalya Film Festivali’nde ödüller kazanmıştı.

Harem Suare (1999)

Harem

1908 yılının Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yıldız Sarayı’nda Sultan Abdülhamit üzerinden komploların kurulduğu dönemde geçiyor Harem Suare. Haremdeki cariyerlerden biri olan Safiye, harem ağalarından biri ile bir anlaşma yapar ve padişahtan erkek evlat sahibi olarak tahtı ele geçirmeyi hedefler. Bu sırada harem ağası Nadir ise Safiye sulatnın arasındaki yasak aşk bir anlaşmadan daha fazlasına dönüşür.

 His Secret Life (2001)

Türkçeye Cahil Periler olarak çevrilen Ferzan Özpetek Filmi His Secret Life, Roma yakınlarında mütevazi bir hayat süren sıradan bir çiftin hikayesini anlatıyor. Bu sıradan yaşam, Massimo’nun ani bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi üzerine değişiyor. Antonia, kocasının ölümünün ardından sağlığında kendisini aldattığından şüphelenmeye başlar ve bu gizemi çözmek için bir araştırmaya girişir. Fakat elde ettiği sonuç beklediği gibi olmaz.

Karşı Pencere (2003)

Giovanna, sıkıcı bir hayatı olan bir muhasebecidir. Kocası ile arası iyi olmayan genç kadın, karşı apartmanda oturan genç bir adama ilgi duymaya başlar. Aralarındaki ilişki, yaşlı bir adamın da dahil olmasıyla giderek karışır. Filmin yönetmeni Ferzan Özepetek, İtalyan Oscarlarında beş kategoride ödüle layık görülmüştü.

Kutsal Yürek (2005)

cuero sacro

Teyzesi tarafından büyütülen Irene, başarılı ve tanınmış bir iş kadınıdır. Bir gün arkadaşlarının intiharıyla şoka giren kadın, annesinden kalanlara bakmak için eski evlerine gider ve bu arada annesine ait eşyaların bulunduğu eski odaya girer. Bu eşyalara göz gezdirirken bambaşka yerlere giden genç kadın, bu yolculuk sayesinde bütün hayatını değiştirir.

Bir Ömür Yetmez (2007)

Yıllardır birlikte olan kalabalık bir arkadaş grubunun üyeleri, kendi içerisinde sorunlara ve sırlara sahiptir. Grubun yeni tanıştığı Paolo’nun gruba katılması ve grup üyelerinden birinin, Lorenzo’nun ani ölümüyle sarsılan grup üyeleri bu yeni gelişmeler sonrasında yavaş yavaş tüm sırlarını ve duygularını dökmeye başlayacaktır. İlişkiler üzerine muhteşem gözlemlerin yer aldığı filmde Serra Yılmaz, Stefano Accorsi ve Margherita Buy gibi isimler başrolde.

Mükemmel Bir Gün (2008)

Emma eşinden boşanmış ve öocuklarıyla annesinin yanına taşınmış bir kadındır. Bir gece eski eşi Antonio’nun yaşadığı daireden  gelen silah sesleri üzerine biri polisi arar. Polisin içeriye girmeden önceki 24 saat, Mükemmel Bir Gün’ün konusunu oluşturuyor. 

Mine Vaganti (2010) 

Galası Berlin Film Festivali’nde yapılan Mine Vaganti, Türkiye’de Serseri Mayınlar olarak vizyona girmişti. Eşcinsel bir adamın ailesi ve çevresiyle yaşadıkları, kendi mutluluğu ve huzuru arasında kalışları, güzelim İtalya ve hem güldüren hem de düşündüren senaryosuyla Mine Vaganti, sempatik bir film.

Şahane Misafir (2012)

Tek hayali ünlü bir aktör olmak olan 28 yaşındaki Pietro, oyunculuğu kafasına o kadar çok takmıştır ki amacına ulaşmak için her şeyi yapmaya hazırdır. Bu uğurda Roma’ya gelir ve önce bir pastanede çalışmaya başlar. Daha sonra kuzeni Maria’nın evine misafir olarak yerleşir ve sonra kendi evine çıkar ama evde hoşuna gitmeyen bir şeyler vardır.

Kemerlerinizi Bağlayın (2014)

Antonio ile Elena’nın yasak aşkı üzerine kurulu filmde, tutkunun karşısında duramayanların hayatı anlatılıyor. Aşkları karşısında sert bir sınava tutulan ikili sizi aşkın tehlikeli sularına daldırıp orada nefessiz bırakabilir. Filmin kadrosunda göze çarpan isimler; Kasia Smutniak, Francesco Arca, Filippo Scicchitano, Elena Sofia Ricci, Carolina Crescentini ve Paola Minaccioni.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply