Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
3 Mar

Neolokal / Karaköy

Neolokal 2

Ünlü şef Maksut Aşkar’ın merakla beklenen yeni mekanı Neolokal, Kasım ayında Salt Galata’nın içinde kendine edindiği yer ile hem sanatseverleri hem de yemekseverleri bir noktada buluşturuyor. Karaköy’ün meşhur Bankalar Caddesi’ndeki tarihi Osmanlı Bankası binasında yer alan Salt Galata bünyesindeki Neolokal, cafenin olduğu salonun ortasından yukarıya uzanan merdivenlerin sonunda sizi karşılıyor.

Önünüzde uzanan Altın Boynuz manzarası, koyu renk dekorasyonla birleşince kesinlikle özenli bir mekanda olduğunuzu ve sizi iyi yemeklerin beklediğini hissedebiliyorsunuz. Loş tercih edilen ışıklandırma, ortama romantizm ve şıklık katıyor.
Maksut Aşkar, yerel üretime verdiği desteği ve hassasiyeti ile bilinen bir şef. Neolokal, adından da anlaşılacağı gibi tam olarak bu prensip çerçevesinde oluşturulmuş bir konsepte sahip. Slowfood ekolünün destekçilerinden biri olan Aşkar, nereden geldiği belli olmayan, katkılı ve muammalı ürünleri mutfağından içeriye sokmuyor. Bunun için yıllardır onu yanıltmayan yerli mamülleri gerekirse Şile’ye giderek buluyor ve Neolokal’e getiriyor. Bu yüzden Maksut Aşkar’ın yeni mekanını lokasyon olarak nerede açtığının birçok kişi için çok bir önemi yok, insanlar şefe güvendikleri için onu sadakatle takip ediyorlar.

Neolokal 3

Geleneksel metodlar

Böyle yalın ve doğal bir mutfağı olan Neolokal’in Salt Galta gibi şehrin popüler noktalarından birinde açılmasının yarattığı ince tezat hala ne olursa olsun değişmeyecek geleneksel metodlara dair sevindirici bir ümit de veriyor aynı zamanda. Lilbitz ve Sekizistanbul zamanlarından zaten Maksut Aşkar’ın tarzına aşinaydık fakat şefin de dediği gibi bütün bu sürecin aslında Neolokal’e bir ön hazırlık tadında olduğunu, her yönden ayakları sağlam olarak yere basan Neolokal’i görünce daha iyi anlıyorsunuz. Böylece Galata ve Karaköy taraflarındaki turistler, Neolokal sayesinde Türk mutfağının kebaptan ibaret olmadığını da deneyimleme şansı bulacak.

Neolokal 5

Nuhun Ambarı nedir?

Neolokal’in mutfağını Dünya üzerindeki kültürlere ait yok olmak üzere, küçük ölçekli ve kaliteli gıda ürünlerinin araştıırlması anlamına gelen Nuhun Ambarı manifestosundan yola çıkarak oluşturan Maksut Aşkar, yerel üreticileri bu şekilde sisteme kazandırmış oluyor. Bu yüzden mekanın menüsünü Nuh’un Ambarı ürünlerini kullanabileceği şekilde hazırlayan şef, menüde mevsimsel değişikliklerden ziyade malzemesel değişiklikler yapmayı tercih ediyor.

neolokal 4

4 bölüm, 2 tadım

Dört bölümden oluşan menü misafirlere ‘Paylaşmak İçin’, ‘Başlangıçlar’, ‘Ana Yemekler’ ve ‘Tatlılar’ seçeneklerini sunuyor.
Paylaşmak için menüde yer alan lezzetleri kismeyle paylaşmak istemeyebileceğiniz konusunda sizi şimdiden uyaralım. Zira humus ve keşkek o kadar lezzetli ki paylaşma fikri masada soğuk rüzgarlar estirebilir.
Başlarken pastırma, kuru et, incir sirkesi kreması, rakı ve incir reçelinden oluşan bir tabak, uzun zamandır doğal kuru et yememiş olanları heyecanlandırabilir. Tercihini denizden yana kullanacak olanlar içinse kuzu kulağı ve limon eşlikçili tereyağında sarımsaklı karides tatmin edici bir seçenek. Ana yemekte seçenekleriniz dana, kuzu, balık çeşitleri ve ördek sosis. Kararsız mı kaldınız? Siz en iyisi ortaya kısa veya uzun bir tadım menüsü söyleyin. İki seçenekten oluşan tadım menüsü Neolokak ile tanışmak için iyi bir yol. Hem tercih yapmanızı kolaylaştırıyor hem de birçok şeyin tadına bakmış oluyorsunuz. Tadım menülerinin bir diğer güzel tarafı da şarapla eşleştirilmiş olmaları.

Neolokal’in mutfağını şekillendiren yerel üretime verdiği desteği sadece yemeklerinde değil şarap kavında da göstermiş. 108 farklı Türk şarabının yer aldığı zengin kavda daha önce hiç bilmediğiniz birçok iyi şarap yer alıyor.
Neolokal’i pazartesi günleri hariç her gün öğlen 12:00-15:00, akşam 19:00-24:00 arası ziyaret edebilirsiniz. Rezervasyon için öğlen 12:00-13:30, akşam 19:00-22:00 saatleri arasında arayabilirsiniz.

Fotoğraflar: Seren Dal

Gastronomi, Şubat-Mart / 2015

Neolokal

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply