Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
15 Apr

Kim? Abra Design Stüdyo

Yepyeni ve zevkli bir oluşum olan Abra Design Studio’nun kurucuları Cemal Çobanoğlu ve Başak Bakkaloğlu ile konuştuk.

Abra Design Studio kimdir?

Abra Design Studio, mimar-tasarımcı Başak Bakkaloğlu ve iç mimar-tasarımcı Cemal Çobanoğlu tarafından İstanbul’da kurulmuş olan bir tasarım stüdyosu.

Neler yapar?

İç mimarlık, mimarlık, mobilya ve ürün tasarımı.

Yepyeni bir oluşum olarak bu yılın ilk yarısına kadar gerçekleştirmeyi planladığınız hedefleriniz neler?

Kısa bir süre sonra, Abra markalı aksesuarlarımızı da satışa sunacağız. Şu anda stüdyomuzda Abra markalı mobilyalar dışında, Duyy Design’ın seramik ürünlerini ve Valerie Kozmonovic markalı aksesuarları da satıyoruz. Beğendiğimiz ve takip ettiğimiz markaların ürünleriyle bu skalayı genişletmek istiyoruz. Bunun dışında devam etmekte olduğumuz iç mimarlık projeleri var, bizi heyecanlandıran projelerle iç mimarlık-mimarlık işlerine de devam ediyor olacağız.

Mobilya tasarımlarınızın tarzını nasıl tanımlarsınız?

Günümüzde etkileşim alanı çok geniş ve hızlı. O yüzden tarz, akım, stil gibi konularda net tanımlamalar yapmak çok zor. Eskiden Bauhaus gibi bir okul ortaya çıkıp yüzyıla damgasını vuran bir akım yaratabiliyormuş ve onlarca yıl tasarımcılar o akımdan besleniyormuş, ama şu an Bauhaus gibi yüzlerce unsur var. Bu yüzden tarzımız şudur diyemesek de, tasarımlarımızda doğal malzeme kullanımına, yalınlık ve sadeliğe, el işçiliğine ve fonksiyonelliğe önem verdiğimizi söyleyebiliriz.

abra 1

Sizi en çok ne motive ediyor ve neler ilham veriyor?

De Stijl, Konstrüktivizm, Soft Modernism gibi yüzyıl başı sanat-mimarlık akımları, yüzyıl ortası (midcentury) modernizmi ve bu akımlardan beslenen sanatçılar, tasarımcılar, mimarlar, çıktığımız seyahatler, izlediğimiz filmler, zaman geçirmeyi sevdiğimiz mekanlar, İstanbul ve iyi olan, taklit olmayan (good design) bütün tasarımlar. Mottomuz da zaten “good design motivates”, buradan geliyor :)

Abra Design Studio’nun ürün yelpazesinde neler var?

Kitaplık, dresuar, sandalye, tabure, sehpa… yani akla gelebilecek her türlü mobilya. Yakında bunlara aksesuarlar da eklenecek.

Ürünleri nereden buluruz?

Ürünlerimizi Moda’daki stüdyomuzda ve abradesignstudio.com adlı web sitemizden bulabilirsiniz.

Küçük bir ekip olmanın avantajları ve dezavantajları nedir sizce?

Küçük bir ekip olmak tasarım sürecinde oldukça avantajlı bir durum. Daha rahat ve hızlı kararlar vermemizi sağlıyor. Zaten işbirliği yaptığımız, farklı disiplinlerden ekipler var ve gerektiğinde onlarla ortak çalışarak ekibimizi istediğimiz ölçekte büyütebiliyoruz.

Abra Design Studio’nun ulaşmak istediği en üst nokta neresi?

Aklımıza gelen her tasarımı üretebilme lüksüne sahip olduğumuzda, galiba en üst noktaya ulaşmış olacağız.

Dünyadan ve Türkiye’den hangi tasarım markalarını heyecanla takip ediyorsunuz?

Dünyadan; Ontwerpduo, Note Design Studio, Nendo, Moroso, Fritz Hansen, Muller Van Severen, Iıttala, Marimekko, Moooi, Bentu, Vitra, Menu, One Collection, PP Mobler, Muuto, Knoll, Biomega Bikes, Carl Hansen & Son, Gufram…
Türkiye’den; Gaia & Gino, Erdem Akan, Bizon, Escapefromsofa, Armaggan, Şule Koç, Autoban, Daedalus, Derin, Merve Kahraman, Duyy Design, Papier Atelier, Aylin Bilgiç, Tonk Project, Birsel+Seck … ilk aklımıza gelenler.

İşinizle ilgili hangi dijital mecralardan besleniyorsunuz?

Designboom, Mocoloco, Yatzer, Dezeen, Kinfolk, ffffound, Arkitera, Design Milk, Behance, Pinterest ve tabi ki Oldmagnet :)

Mutlaka keşfedin dediğiniz 3 kişi veya oluşum? 

Son yılların -bizce- en yaratıcı tasarımcılarından Elisa Strozyk.
Stüdyomuzdaki duvar resmimizin de yaratıcısı olan Ayser Çobanoğlu (Aduket Etkisi) ve instagramdaki son işi InspireBook.
Betonla, saksı ve aydınlatma tasarımı yapmanın çok ötesine geçmiş olan tasarım stüsyosu Bentu Design.

Abra Design Studio

Abra Design Studio Facebook

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply