Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
19 May

White God / Feher Isten (2014)

Kornél Mundruczó’nun, Cannes Film Festivali’nde “Belirli Bir Bakış” ödülüne layık görülen Feher Isten (diğer adıyla White God) filmi, parçalanmış bir ailenin etrafında gelişen “sevgisizliğin” aslında tüm insanlığa nasıl sirayet ettiğine dair çarpıcı veriler sunuyor.

13 yaşındaki Lili ile köpeği Hagen arasındaki saf dostluk, Macaristan hükümetinin melez köpeklere dair dayattığı yasalarla sekteye uğrar ve filmin “esas” kahramanı Hagen kendisini sokakta bulur. Tipik bir “kaybeden” konumuna sürüklenen Hagen’ın başına sokaklarda birçok şey gelir. Önce yetkililer tarafından yakalanıp barınaklara kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Hagen, kurtulmaya doğru emin adımlarla giderken, insanların kendilerine olan en kötü bakış açısının merkezine düşer, bu yer ise köpek dövüşleridir. Hagen, buradan insanların kendilerine dost olamayacağı sonucunu çıkarır ve isyan ateşini yakar.

Son sahnesiyle dramatizmi iliklere işleyen Feher Isten, günlük hayatın içinde boğulmuş insanların tahammülsüzlüğüne atılmış bir çentik olarak yorumlanabilir. Adını Türkçe’ye çevirdiğimizde Beyaz Tanrı’ya ulaşabileceğimiz film, bu adın da güdümlediği gibi ilk olarak Kızılderililerle beyaz adam arasındaki savaşı akla getirebilir, zira filme üstünkörü bir bakış açısıyla da bu sonuca ulaşabiliriz. Klasik bir “Güçlü, güçsüzü yener” cümlesiyle varlığını ortaya koyabilen film, güçlü ve güçsüzün rollerinin “imkansıza yakın” değişimine dair nadide bir örnek olarak izlenmeyi bekliyor.

Filmde yer alan köpeklerin zarar görmediğini, hatta muazzam oyunculuklarıyla ödül aldığını da belirtmek yerinde olur.

Feher Isten, Hagen ve arkadaşlarının, “Silahsız devrim olmaz” sözüne bir antitez oluşturarak insanlara karşı yaptıkları silahsız bir devrimi konu alan, şahsen beni Béla Tarr filmlerinden sonra Macar sinemasına dair heyecanlandıran spesifik ve dokunaklı bir film. İzlemekten ziyade, izlettiriniz.

Yazı: Berkay Üzüm

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply