Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
22 Apr

İngiliz Resminde Londra Ekolü: 1 Francis Bacon

francis bacon 5

Londra Ekolü genel kabul görmüş bir tabir olmamakla birlikte 2.Dünya Savaşı’ndan sonraki sanat alanında bazı İngiliz sanatçılar resme kendilerine özgü figüratif yaklaşımlarıyla  sanat tarihindeki yerlerini aldılar. Bunlardan en önemlilerinden biri Francis Bacon denebilir.

1909 yılında doğan Bacon, henüz 17 yaşında evini terk ederek Berlin’e gitti. Weimar Almanyası’nın özgürlükçü sosyal ortamlarında 2 ay geçiren Bacon, daha sonra 1,5 senelik bir Paris ziyareti yaptı. Hem Berlin hem Paris’teki sanat ortamından etkilendi ve 1929 yılında Londra’ya döndüğünde bir atölye kiraladı ve iç mimar olarak çalışmaya başladı.

francis bacon 6

1929-30 tarihlerinde kendi tasarladığı mobilya ve halı desenlerinden oluşan iki sergi açtı. Bacon’ın erken dönem yapıtlarından günümüze çok az sayıda eser kaldı. Sanatçının gerek kendi eserlerini saklamaya özen göstermemesi hatta bunları tahrip etmesi, buna neden olarak gösterilebilir.

francis bacon 3

Astım hastası olduğu için askerlikten muaf olan dolayısıyla 2.Dünya Savaşı’na katılmayan Bacon, 1943 yılından itibaren kendini ressam olarak nitelendirerek yalnızca resim yapmaya başladı. Bu döneme ait ‘Çarmıha Gerilme Sahnesindeki Üç Figür Etüdü’ başlıklı triptik üçlü resim Bacon’ın ilk olgun eserlerinden biri olarak kabul edilir. 1948-49 yıllarında yaptığı baş etüdleriyle figür yorumunu geliştiren Bacon’ın 1953 yılında yaptığı ‘Velazquez’in Papa Innocenzo X Portresine Dair Etüt’ isimli resmi başyapıtlarından biri sayılır. Barok dönemin İspanyol ressamı Velazquez’in bir eserinden yola çıkarak yapılan bu resimde, aynı zamanda Sergie Eisenstein’in ‘Potemkin Zırhlısı’ filmindeki ünlü merdiven sahnesinde çığlık atan kadından da esinlenme söz konusu.

francis bacon 7

1960’lı yıllarla birlikte İngiliz sanatçı genellikle özel hayatını konu edinmeye başladı. Bir gece evine hırsız olarak giren ve yakalanan George Dyer ile birliktelik yaşamaya başlayan Bacon, konu olarak da sıklıkla sevgilisini tercih etti. Buna en iyi örneklerden biri ‘George Dyer’ın Kafasına Dair Üç Etüd’ isimli 1964 tarihli resim gösterilebilir. Francis Bacon’ın George Dyer ile dengesiz bir ilişkisi vardı. Eğitimi olmayan Dyer, Francis Bacon karşısında kompleksli bir tutum içine giriyordu. Bu süreç Bacon’ın 1971 yılında, Paris’teki retrospektif sergisinin açılış akşamında sona erdi. Dyer açılışa gitmeyerek otel odasında intihar etti. Bacon bu intiharın travmasını uzun süre yaşadı. Astımının ilerlemesi sonucu 1992 yılında hayata veda etti.

Sanatçının geçtiğimiz günlerde Londra’daki Herrick Gallery’de 10 eseri toplam 1.2 milyon pound’a alıcı buldu.

Francis Bacon

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply