Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
19 Jan

Toy from Earth

toy-from-earth 6

Gittiği her yere oyuncaklarını da götüren Alhan Yüksel ile form ve hayat kazandırdığı Toy from Earth isimli eğlenceli projesi hakkında konuştuk.

Bana bu resimlerin hikayelerini anlatır mısın kısaca?

Joker: Yabancı olguları Türkleştirmek çok keyifli geliyor. “Turist Ömer Uzay Yolunda” en sevdiğim filmlerdendir. Joker karakterinin de “Hokkabaz” filmini izlemesi fikri hoşuma gitti. Profesyonel olarak çektiğim ilk fotoğraf buydu.

toy-from-earth 3

Kaykay: Bu karakteri kendime çok benzetiyorum, sevdiğim aktivieleri ona da yaptırıyorum.

toy-from-earth 2

Kafa dergisiyle: Kendimle özdeşleştirdiğim karakterimi, Kafa dergisi okurken çektim. Dergi ve kitapları 1/6 ölçekte ilk yapışımdı.
Can Yılmaz ve Brad Pitt: Can Yılmaz, Kafa dergisiyle olan fotoğrafımı görmüş, Ali Ozan Akın arkadaşım vasıtasıyla kendi kitabını yapmamı istedi. Benim için çok gurur verici bir andı.

toy-from-earth 5

Belgrad: Yurtdışına sürekli seyahet ediyorum ve bu seyahetler de figürlerimi de yanımda taşıyorum. Karşılaştığım insanlarla beraber çekim yapmak çok keyifli.

toy-from-earth 1

Telefonlar: Bugüne kadar benim ve ailemin kullandığı eski telefonları bir köşede saklıyordum. Steve Jobs robotunu görünce, tüm telefonları yendiği bir çekim yapmak istedim. iPhone çoğu markayı tarihe gömdü, bu fotoğraf da ona bir gönderme.

toy-from-earth 7

Andy Warhol: Polaroid fotoğraf çekmeyi çok seviyorum ve Andy Warhol da polaroid’i meşhur eden bir isim. Ona saygı niteliğinde küçük bir polaroid fotoğraf yaptım ve eline tutturup bu fotoğrafı çektim.
Die Antwoord: Chappie filminde gördüğüm Ninja, çok renkli bir kişilik. Onun figürünü Cannes’a giderken yanıma almıştım. Turuncu Lamborgini’yi görünce ayakkabılarıyla beraber klip havasında bir an yakaladım.

Bir de bu işe nasıl başladın?

Liseden arkadaşım olan Serdar Yüksel, Türkiye’de oyuncak koleksiyonu yapan ciddi isimlerdendir. Onun sayesinde ben de oyuncak toplamaya başladım. Küçük yaşlardan beri fotoğrafa ilgim vardı, fakat stüdyo kurmak, sürekli çekimler yapmak çok zahmetli bir iş. Bu figürleri görünce aklıma hemen fotoğraflarını çekmek geldi. İlk başta yeşil bir karton önünde çekip editliyordum. Sonrasında gerçek maketler kullanmaya başladım. Figürlerin 1/6 oranında olması çok ufak alanlarda istediğim çekimleri yapmamı sağladı. İnternetten “doll house” aksesuarları da almaya başladım. Masa, sandalye gibi…

toy-from-earth 4

Neler yaptın bu süreçte?

Aklınıza gelen her fikri gerçekleştirmenizi sağlayabilen bir uğraştır bu. Captain America: “Civil War” filmi zamanında Iron Man ve Captain’a tavla oynattım mesela. Okuduğum sevdiğim kitapların, dergilerin uygun ölçekteki hallerini yapıp sokakta, evde, figürleri okurken çektim. Gittiğim yolculuklar esnasında tanıştığım insanlarla beraber kendi karakterimi çekiyorum. Absürdlük yaratmak da hoşuma gidiyor. Mesela Batman karaketerini, Iron Man’den zırh alırken çektim. Batmobil’i Nişantaşı sokaklarında gezdirdim. Doğal olarak trafikte beklerken.

İlk çektiğin resim neydi?

İlk fotoğrafı 1997 senesinde çektim. O yıllarda “Star Wars” yeniden gösterime girmişti ve benim Millennium Falcon oyuncağım vardı. Yanına Han Solo figürünü koyup, sanki bizim bahçeye inmiş gibi bir ambiyans yaratmaya çalışmıştım. Çimenlerin üzerinde çocuk aklımla filmden bir sahne yaratıyormuş gibi hissetmiştim. Tabi o zamanlar sadece oyun olarak görüyordum bunu. Gerçi bu tarz ilgiler hep küçük yaşta başlar ileride bir yön bulur. Benim için fotoğrafçılığın ve oyuncakların bir araya geldiği ilk andı. 16 sene sonra bilinçli olarak oyuncak fotoğrafları çekmeye başladığımda hatırladım bu anı.

 

toy from earth camera

İleride yapmak istediklerin neler?

Aklımda bir kısa film var. Oyuncakların karşısında gerçek oyuncularla bir film çekmek istiyorum. Deneysel bir tarz olacak. Amacım izleyenlerin film sonuna kadar gerçeklikten kopmaması. Oyuncaklar fotoğraflarda çok canlı durabiliyorlar. Aynı havayı filmde de yakalamak istiyorum.

Toy from Earth Instagram

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply