Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
12 Oct

Afrika Seyahati: Kenya

Kenya2

Afrika’ya gitme fikri bir süredir aklımda olmakla birlikte, bir sonraki büyük seyahatim olarak Kenya’ya kesin olarak karar vermem aslında bölgesel olarak Afrika’nın tam zıttı olarak görülen Alaska seyahatime denk geldi. Denali Parkı içerisinde ilerlerken otobüs şoförünün “insanlar Alaska’ya geldiklerinde Kenya’daki gibi hayvanlar her yerde koşturuyor olacaklar zannedip, sonra da hayal kırıklığına uğruyor – tekrar hatırlatmak isterim burası soğuk bir iklim, hayvanlar da kendilerini koruyor” demesi değildi bana Kenya’ya gitmeyi düşündürten. Alaska’ya hayvanlardan ziyade doğası için gitmiştim. Sizler için nasıldır bilmiyorum ama benim için birbiriyle temel açılardan tamamen zıtlık içinde olan bölgelere birbirine yakın zamanlarda seyahat etmek – her iki ülkeyi de daha iyi anlamama yol açıyor. Bu temel zıtlıklardan benim açımdan en önemlilerinden birisi de tahmin edebileceğiniz gibi iklimin ve doğa koşullarının insan özellikleri ve insanların çevreleriyle ilişkileri anlamında yarattığı aşikâr fark. Kenya ve Alaska ise iklim anlamındaki zıtlıkları ama buna ek olarak vahşi hayvan yaşamı açısından benzerlikleriyle birbirini benim açımdan oldukça tamamlayan ve her iki bölgeyi de kendimce daha iyi anlamama olanak veren destinasyonlar oldu.

Kenya4

Ağırlıklı olarak yalnız seyahat etmeme rağmen, hem yalnız gitmeye çekinmem hem de seyahatin niteliği nedeniyle yakın arkadaşım Pınar’a “Kenya’ya gitmeyi düşünür müsün?” dememi takiben uçak biletlerimizi iki saat icinde ayırtmıştık. İkimiz de daha önce hiç kullanmamış olmamıza ve açıkçası çok da mesafeli durmamıza rağmen, okuduklarımız neticesinde İstanbul’da Afrika seyahatleri üzerine yoğunlaşan Savana Tur üzerinden tüm seyahatimizi organize ettik. Tur ile gitmedik ancak ikimiz için Savana Tur özel bir program hazırladı ve bizim de getirdiğimiz otel seçenekleri de değerlendirilecek şekilde programınızın her detayı önceden belirlendi. Kenya’ya safari amacıyla gidecekler için özellikle kalacakları otel türlerini önceden incelemelerini ve eğer bütçelerinde biraz esneklik yapma imkânları varsa – çadır tipi konaklamaları en azından seyahatin bir kısmı açısından değerlendirmelerini öneririm. Pınar da ben de hayatımızda gördüğümüz en etkileyici konaklama mekânlarını Kenya’da gördük. Özellikle çadır tipi konaklama insana kendini Out of Africa filminde hissettiriyor.

Kenya5

Biz önce Nairobi’ye uçarak ve orada sadece bir gece kalarak, üç gece Masai Mara, bir gece Lake Naivasha ve iki gece Amboseli şeklinde bir program gerçekleştirdik. Kenya’ya gidiyorsanız, Masai Mara birçok diğer kaynakta da okuyabileceğiniz gibi Kenya’nın olmazsa olmazı. Masai Mara, yer ve göğün gerçekten de birleştiği, baktığınız her yerde Dünya’nın çok az yerinde görebileceğiniz hayvanların koşturduğu ve günün ikiye ayrılmış şekilde toplam beş altı saatini safari arabasında bu coğrafyada dolaşarak geçirdikten sonra, doğanın tam anlamıyla ortasına inşa edilmiş çadırlarda her türlü konforla konakladığınız bir yer. İnsanlar özellikle Temmuz-Ağustos aylarına denk gelen büyük göç zamanı gitmeyi tercih ediyor. Biz ise programlarımız büyük göç zamanına elvermediğinden ve bu dönemde bölgedeki olası turist yoğunluğunu da dikkate alarak Haziran başı gittik. Tam yağmur sezonunun sonuna gelen bu dönem bize yemyeşil ve tenha bir Kenya deneyimi yaşattı. Büyük göçün başlangıcını görmemize ek olarak, çok nadir görülen bir av sahnesini de izleme şansımız oldu.

Kenya3

Kenya seyahatimizde Savana Tur’un ve seyahatin her anında bizimle olan mükemmel rehberimiz Salomon’un katkılarıyla en ufak bir sıkıntı yaşamadık. Yol koşulları zor ve yorucu – özellikle nereye giderseniz gidin yol haritası nedeniyle tekrar Nairobi’ye dönme zorunluluğu yolları iyice uzatabiliyor. Alternatif olarak Nairobi ve Masai Mara arası uçak var. Biz denemedik ama Masai Mara’yı yukarıdan görmek için eminim harika bir alternatiftir. Seyahatimiz esnasında dört farklı yerde konakladık ve hepsinden memnun kaldık ancak ikimiz için de Kilima Camp Masai Mara’nın yeri çok ayrıdır. Konakladığımız gecelerden birisinde sadece Pınar ve benim kampın tek müşterisi olduğumuz Kilima Camp, Masai Mara’ya tepeden bakan nadir çadır kamplarından birisi. Çadırların içlerinin güzelliği, her çadırın hemen önünde olan ahşap veranda ve burada tepeden Masai Mara’yı izlemek, kamp personelinin akşam ateş etrafında anlattığı safari hikayeleri ve muhteşem yemekleriyle Kilima Camp’de her ikimiz de rahatça bir hafta geçirebilirdik.

Kilima Camp
Savana Tur
Tüm Kenya fotoğraflarıma ulaşabileceğiniz adres: Burcu Başar

BURCU BAŞAR

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. 9 yıldır Hergüner Biilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı'nda avukatlık yapıyorum. Dünya’da en güzel bulduğum ülke Norveç, en çok yaşamak isteyeceğim şehir Vancouver BC, Kanada, en bağımlılık yarattığını düşündüğüm ülke Çin ve en hakettiğinden fazla büyütüldüğünü düşündüğüm şehir Barselona.

No Comments

Leave a reply