Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
29 Apr

SANTRAL: Sarkis

Bilgi Üniversitesi, Sarkis’e ait eserlerden oluşan koleksiyon sergisi ‘’Santral-Sarkis’i’’ gerçekleştirmektedir. Enerji Müzesi’ndeki serginin küratörlüğünü sanat tarihçi Duygu Gençer’in üstlendiği seçki 22 Nisan-13 Mayıs tarihlerinde Bilgi Santral kampüsünde görülebilir.

Çağdaş sanatın en önemli aktörlerinden olan Sarkis’ in Bilgi Üniversitesi, Santral Binası’nda gerçekleştirilecek olan sergide sanatçıya ait 13 foto-blok ve 13 elbiseden oluşmaktadır. 1900’lere ait çocuk kıyafetleri ve ünlü sinema sahnelerine yer vermektedir.

Sanatına çocukları 1999 yılında katmaya başlayan Sarkis çocuk kıyafetlerinin yıllar içindeki değişimini giysi tarihçisi ile çalışarak gözlemlemiştir. 10 yıllık zaman aralıkları oluşan değişimi gösteren sanatçı, kıyafetleri tekrar çizerek kendi yorumunu katar. Geçen her 10 yıllık süre için bir fotoğraf ve kıyafet ekleyen sanatçı 13 parça ile 1900’den başlayarak sergiyi günümüze getirir. Fotoğraflarda Nuri Bilge Ceylan, Abbas Kiarostami, Yasujiro Ozu, Adrey Tarkovski vb. sanatçılara ait kareler bulunmaktadır.

Santral binasın demir konstrüksiyon yardımıyla asılan her giysi, bir fotoğraf ile karşılıklı konumlandırılmıştır. Santral binası ile yakın ilişki içerisinde olan sanatçı, yapı mimari restorasyon geçirmeden önce 53 fotoğraflık bir çalışma gerçekleştirmiştir. Sergi içerisinde sanatçının yerleştirmesi ve fotoğraf kataloğu arasında da bir köprü kurulmaya çalışılmıştır. Sergideki fotoğrafların konumu, sanatçının çekim açılarına göre ayarlanmıştır. Sarkis’e ait bu çalışma ile fotoğraflar bütünleyici bir şekilde ele alınmıştır.

Sergiyle birlikte sanatçıya ait olan Su İçinde Sulu Boya atölyesi çocuklarla hayata geçirilecektir.

1900’ler çocuk kıyafetlerinden oluşan sergi hem geçmişin hem de geleceğin çocukları arasında köprü oluşturmaktadır. Bellek üzerine çalışmalarda bulunan sanatçı, izleyicisini kendi kişisel tarihinde bir yolculuğa çıkarır.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply