Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
23 Apr

NFT Nedir? NFT Dünyasına Giriş

Uzunca bir aradan sonra dijital dünyayı hareketlendiren ve heyecanlandıran bir yazı ile tekrar merhaba. Konumuz başlıktan da anlaşılacağı üzere NFT yani Non-Fungible Token. NFT, dijitalleşebilen bir varlığın diğer her şeyden benzersiz olduğunu ve onun biricikliğini onaylayan, blok zincir yapısında dijital bir defterde depolanan bir veri birimidir. Herhangi bir fotoğraf, video, ses ya da diğer tüm dijital veriler NFT olarak kullanılabilir.

NFT’nin geçmişi aslında  daha eskiye dayansa da özellikle son 2 aydır NFT konu ile ilgisi olmayan kesim de dahil birçok insan tarafından duyulan ve merak edilen bir hale geldi. Ethereum, Flow ve Tezos gibi blok zincirlerinin, NFT’leri destekleme konusunda kendi standartları var. NFT’ler artık dijital varlıklar için tüm aracıları denklemden çıkararak sanat, müzik, spor ve diğer popüler eğlence mecralarını metalaştırmak için kullanılıyor. Şu anda mevzu ağırlıklı olarak Ethereum  üzerinden dönse de diğer blok zincirleri de kendi NFT sürümlerini üretebilir.

NFT, özellikle sanatçılar, içerik üreticiler ve dijital içerik platformları için dijital içerik üreten kişiler için yepyeni bir gelir modeli yaratsa da blok zincirlerini sürdürmek için gereken enerjinin ürettiği karbon emisyonu, hepimizin düşünmesi gereken önemli bir konu. Hatta bazı dijital sanatçılar bu konuda gerekli iyileştirmeyi göremedikleri için bu dünyadan çekildiklerini duyurdu.

Dijital Sanat ve Oyun Dünyası

Beeple ismini kullanan sanatçı Mike Winkelmann’ın “Everydays – The First 5000 Days” ve “Crossroad” isimli işlerinin epik rakamlara satılmasıyla gözler NFT’ye tamamen çevrilmiş duruma geldi diyebiliriz.

Dijital bir formata çevirebildiğiniz her şey bir NFT olabilir.  Örneğin Şubat 2021’de, NBA Top Shot platformundaki bir LeBron James smaç kartının NFT’si 208.000 dolara satılması gibi 2000’lerde biriktirdiğiniz taso’ları bile dijitalleştirip alıcı bulabilmeniz mümkün.

Özellikle oyun dünyasındaki alışverişi güvenli hale getiren bu sistem oyun içi varlıkların satışı ve pazarlaması için büyük bir önem taşıyor.  Örneğin Axie Infinity, Şubat 2021’de tek bir satışla “dijital arazisinin tapuları için” 1.5 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirdi.

Sinema endüstrisi, müzik endüstrisi gibi birçok büyük pazarda yine stratejilerini bu yönde değiştirerek yer alan marka ve kişiler oldu, daha da olacağa benziyor.

Oldmagnet’in dijital kolajlarını ve işbirliklerini önümüzdeki hafta Foundation’daki hesabımızda yayınlanacak olan işlerden takip edebilirsiniz.

 

 

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply