Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
24 Oct

2. İstanbul Tasarım Bienali Başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nın bu yıl ikincisini düzenlediği 2. İstanbul Tasarım Bienali, Zoë Ryan küratörlüğünde “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlığıyla gerçekleştirilecek. 1 Kasım – 14 Aralık 2014 tarihleri arasında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu‘nda yapılacak etkinlik ücretsiz gezilebilecek.  53 proje ve bienal süresince devam edecek farklı etkinliklerle bu yıl bianal çok renkli geçecek. Bienal, Arçelik, Doğuş Grubu & Bilgili Holding, ENKA Vakfı ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

2. İstanbul Tasarm Bienali 2

Akademi Programı: 33 akademik kurum ve 72 proje

2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında gerçekleştirilen Akademi Programı ile bienal bu yıl da birçok üniversiteyle işbirliği kurarak, temaya farklı bakış açıları sunan farklı projeleri izleyicilerle buluşturacak. Bienalin “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlığının farklı açılımlarını ortaya çıkarmayı amaçlayan Akademi Programı, bu yıl da tasarımla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili pek çok bölümü bienal kapsamında ağırlıyor. Akademi Programı, İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanında Türkiye’den birçok kentle birlikte, KKTC, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’dan 
33 akademik kurumun 72 projesiyle zengin bir program sunuyor.

Akademi Programı sergisi, 1 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında üniversitelerin kampüsleri ve Antrepo 7’de gerçekleşecek. Salıpazarı Liman Sahası’nda yer alan Antrepo 7 ilk defa İstanbul Tasarım Bienali için halka açılacak ve ücretsiz gezilebilecek.

Akademi Programı, atölye çalışması, panel, söyleşi, seminer, yarışma gibi etkinliklerin yanında yapılacak sergilerle temanın farklı bir derinlikle, akademilerin penceresinden izlenmesini sağlayacak. Mimarlık, Tasarım, Güzel Sanatlar, İletişim ve Mühendislik fakülteleri kendi disiplinleri bağlamında, pek çok durumda da disiplinlerarası bir yaklaşımla temanın satır aralarını bienal izleyicisine yansıtacak.

Akademi Programı Platformu

Akademi Programı, Polimeks Holding sponsorluğunda yeni bir dijital platforma kavuşuyor. 30 Ekim tarihinden itibaren aktif olacak Akademi Programı Platformu, İstanbul Tasarım Bienali’ne katılan tüm üniversitelerin projeleri için uzun vadeli bir arşiv görevi de üstlenecek.

Akademi Programı Platformu’na katılan projeleri desteklemek amacıyla ayrıca bir ödül programı da olacak. İzleyiciler tarafından internet sitesinde yer alacak tüm projeler arasında en çok tıklanan projelere Polimeks Holding tarafından ödüller verilecek. Ayrıca, internet sitesinin yanı sıra bienal izleyicilerinin Akademi Programı Platformu’ndaki projeleri anında inceleyebilmeleri için de Antrepo 7’de bir alan ayrılacak.

2.İstanbul Tasarım Bienali 1

Akademi Programı projelerinden seçmeler

İstanbul Teknik Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü
İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü İstanbul Manifesto[m] adlı projeyle bienale katılıyor. Bu proje ile 20. yüzyıla damgasını vuran Harvey, Lefebre, Weildheim gibi düşünürlerden alıntılar yapılarak İstanbul’un geleceği üzerine kurgulanan senaryo ve manifestolar iki boyutlu ürünlerle dışa vuruluyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
Elli yıl sonraki olası geleceği fütürist imgelerle anlatmayı hedefleyen #flashblackbox projesi dönüşüm, geçiş, sonsuzluk, öngörü gibi kavramları ve bu kavramın açılımlarını, proje isminden de anlaşılabileceği üzere, aniden ve beklenmedik şekilde izleyicilerin deneyimlemesini amaçlıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından gerçekleştirilen bu proje gelecekle ilgili öngörüleri teorik ve pratik bilgilerle ilişkilendirmeyi amaçlıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Bölümü
Tasarım eğitimini İstanbul’daki zanaatkârların üretim alışkanlıklarıyla bütünleştirerek farklı bir boyuta taşımayı amaçlayan Zanaat: Bilgi ve Deneyimden Paylaşıma projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Bölümü tarafından sunulan bir proje. Proje, zanaat üretimi ile tasarım eğitimi arasında bir bağ kurmayı hedefliyor.

Kadir Has Üniversitesi
Kadir Has Üniversitesi, akademiler bienale davet edildikten sonra farklı bir yaklaşım göstererek programı tasarım disiplinin ötesine taşıdı. Tasarım ve tasarımla ilgili kavramları, sınırları belirli bir çerçevede ele almanın ötesinde günlük yaşamın temel parçası olarak değerlendirerek mühendislik, güzel sanatlar ve sosyal bilimler gibi alanlarda faaliyet gösteren akademisyenleri de programa muhtelif projelerle dahil olmaya teşvik etti.

Kadir Has Üniversitesi’nde farklı disiplinlerin bakış açısıyla temayı değerlendiren projelerin yanında İstanbul’u farklı açılardan ele alan yurtdışı üniversitelerinin de projeleri yer alacak. Avrupa’dan Oslo Mimarlık ve Tasarım Okulu (AHO) – Norveç, Graz Teknoloji Üniversitesi – Avusturya ve St. Pöllen’de yer alan New Design University (NDU) – Avusturya ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nden Yale Üniversitesi ile Oregon Üniversitesi projeleri Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde görülebilecek.

Akademi Programı’ndaki diğer projeler ve etkinlikler

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi, eğitim programları ve sergilerle kendi kampüslerinde Akademi Programı çerçevesinde bienalin bir parçası olacak.

Bunların yanında İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü tarafından kamusal alanda bir atölye çalışması yapılacak. Bir Parça Sohbet adlı atölye çalışması katılımcı bir yaklaşımla kent mobilyası tasarımı ve üretimine odaklanıyor. Atölye, Fındıklı Parkı’nda 24 – 31 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek.

Amber Festivali bünyesinde gerçekleştirilecek Açık Okul etkinliğiyse TAK Kadıköy’de 10 – 14 Kasım tarihlerinde, 30 farklı üniversite, sosyal platform ve şirketin içeriğe katkıda bulunacağı bir eğitim etkinliği olarak Akademi Programı kapsamında yer alacak.

Peter Greenway ile Sinematik Bir Sohbet

2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Koç Üniversitesi Design Lab tarafından düzenlenen “Peter Greenaway ile Sinematik Bir Sohbet” etkinliğinde İngiliz yönetmen ve ressam Peter Greenaway İstanbul’a geliyor. Etkinlikte, Peter Greenway anlatımsal olmayan, çok ekranlı, anı yaşanan bir sinemaya ait dönüşümünü anlatacak. Bu yolculukta Greenaway’ın geçirdiği evreleri göz önüne sererek, onun iyimserliğine katkıda bulunan Milano Tasarım Müzesi’nin yaptırdığı Bir İtalyan Tasarım Tarihi, Lucca Belediyesi’nin yaptırdığı Kuleler – Lucca Hubris, Venedik CINI Vakfının yaptırdığı Veronese’nin ‘Cana’da Düğün’ü ve Yeryüzüne Düşen Atom Bombaları adlı dört filmi gösterilecek. Bu filmleri tartışırken, sinemanın ölümü  hakkındaki eleştirel yaklaşımını katılımcılarla paylaşacak. 23 Ekim Perşembe saat 19.00’da Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü’nde başlayacak olan etkinlik herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.
2. İstanbul Tasarım Bienali’yle ilgili -ayrıntılı bilgi için: Tasarım Bienali

İstanbul Tasarım Bienali’ni sosyal medyada takip etmek için:

Facebook

Twitter

Photo Credits: Luisa Zanzani,

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

1 Comment

Leave a reply