Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
10 Feb

Masal Gibi Opera: Hansel ve Gretel

Prömiyeri 1873 yılında gerçekleşen Engelbert Humperdinck imzalı ‘Hansel ve Gretel’ her ne kadar ‘çocuk operası’ özellikleri taşısa da her yaşa hitap eden son derece eğlenceli bir opera. Tarihinde Richard Strauss ve Gustav Mahler gibi isimlerin orkestra yönetiminden geçmiş eser günümüzde Teatro Real’de, Paul Daniel şefliğinde sahneleniyor.

Söz konusu Teatro Real olunca şüphesiz büyük prodüksiyonlu bir işle karşılaşıyoruz. Perdenin açılmasıyla Hansel ve Gretel’i devrildi devrilecek dedirten karton kutudan inşa edilmiş evlerinde görüyoruz. Yoksulluğun bu sıcak görüntüsü kalpleri ısıtsa da anneleri aç karnına çalışmaktan sıkılan Hansel ve Gretel’i dans ederken yakalayınca sinirlenip değnekle kovalar ve evde sahip oldukları tek besin ürünü sütü yanlışlıkla döker. Bunun üzerine iki kardeşi sihirli Ilsestein ormanına çilek toplamak üzere göndermesiyle macera başlar. Çocukların ardından eve gelen babaları gittikleri ormanı öğrenince kurabiyelerle çocukları kandıran cadıdan bahseder ve peşlerinden onları bulmak için yola koyulurlar.

Ormanda iştahına yenik düşen Hansel topladıkları çilekleri bitirir. Bunun üzerine sinirlenen kız kardeşi Gretel tekrar çilek aramaya başlar ve Kum Satıcı, Uyku Perisi’yle karşılaşırlar. Çocukların uykuya dalmasıyla sahne kararır ve tepeden teker teker inmeye başlayan küçük ekranlarda birbirinden lezzetli tatlı ve yiyecek görüntüleri her biri hamburgere dönüşünceye kadar değişir. Gördükleri rüyanın etkisinde uyanan Hansel ve Gretel kendilerini bir anda süper marketlerin tatlı reyonunu andıran henüz tanışmadıkları kötü kalpli cadının evinde bulurlar. Cadı karakteri kostümünden hareketlerine kadar çok başarılı çizilmiş. Karşımıza tüketimin kusursuz temsili bir canavar olarak çıkıyor. Pırıl pırıl ambalajlarıyla göz boyayan çikolata, şeker ve kurabiyelerle çocukları kandırıp sonra kendine yemek yapma çabası sahnede olunca çok anlamlı.

Yazı: İrem Aydın, Madrid.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply