Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
10 Jul

Vejetaryen Olmak ya da Olmamak

Sebze ve meyvelerin gözümüze en hoş gözüktüğü bu yaz mevsiminde belki sizin de aklınıza son zamanlarda ‘Vejetaryen olmalı mıyım?’ sorusu takılıyordur. Bu yüzden vejetaryenleri anlamak adına aklımızdaki sorulara cevap aradık. Mesela hem vejetaryen olup hem profesyonel sporcu olmak mümkün mü? Veganlar günlük protein ve kalsiyum ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorlar? Hayvansal gıdaların vegan alternatifleri neler? Restoranlar veganlar için yeterli hassasiyeti gösteriyor mu? Bir vejetaryen bal yer mi yemez mi? gibi soruların cevabını araştırdık.

Bir Sporcu Olarak Vejetaryen Olmak

Sporcular vücutlarının şeklini korumak için proteine ihtiyaç duyarlar. Hem spor yapıp hemde vejetaryen olmak o kadar kafa karıştırıcı değil. Spor yaparken vücudunuzun protein ihtiyacını hayvansal olmayan protein kaynaklı gıdalarla giderebilirsiniz.  Tofu,mantar, kabak, fasülye ve fıstık günlük protein ihtiyacınızı karşılamaya yeter.

Yemeklerin Vegan Versiyonları

Yemekten asla vazgeçmek istemeyeceğiniz, damağınızda zaman zaman tadını arayacağınız yemekler ve yiyecekler olacak elbet. Bunlara duyduğunuz hasreti en aza indirmenin yolu bazı tariflerden geçiyor. Örneğin et yerine seitan, yumurta yerine muz kullanarak hayvansal gıdalardan aldığınız tadları neredeyse yakalayabilirsiniz.

Kalsiyum İhtiyacımı Nasıl Karşılarım?

Vücudun ihtiyaç duyduğu kalsyum oranı yaşla doğru orantılı olarak değişir. 50 yaş ve üzeri için bu oran günde 1200 mg. iken 19-49 yaş arası bu oran 1000 mg. dır. Vegan gıdalar kalsiyum bakımından porsiyon başına zengin değer taşır. Bunlardan bazıları brokoli, badem, tofu, portakal suyu, susam ve fırınlanmış fasülyedir.

Peki ya B-12?

Sebze ve meyvelerin yeterli bir B-12 kaynağı olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilen bir sorun. Eğer Endonezya’da yaşıyorsanız ve her öğün tempeh (Endonezya mutfağına ait soya fasülyesinden yapılan bir yemek çeşidi. ) Endonezya’da yaşamadığınızı varsayarsak özellikle sublingual B-12 hapları ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Vejetaryen Etiği

Siz vejetaryen olmaya karar verdiniz. Bu yolda karşınıza çıkabilecek, aynı fikri paylaşmadığınız insanlarla aynı masayı paylaşmanız elbette gerekecek. Savunduğunuz ve doğru bulduğunuz değerleri abartıp karşınızdaki insanı yargılamadan onun fikrine saygı duymanız gerekecek. Bu yüzden sanırım bir vejateryenin neden vejeateryen olduğunu anlatmaması gereken en önemli yer non-vegan biriyle çıktığı yemek. Yumurtayı veya eti yememe sebebinizi dinlemek karşı taraf için hoş bir tecrübe olmayabilir. Bunun yerine başka bir ortamda vegan olarak yaşamanın size kazandırdığı avantajlardan bahsedip karşınızdaki insanın defansa geçmesini engelleyebilirsiniz.

Restoranların Sorumluluğu

Bir restorana gittiğinizde nasıl domuz ürün ihtiva eden yemekler işaretlenmiş oluyorsa bir vejetaryen olarak hayvansal gıda içeren yemeklerin işaretli olmasını beklemenizde normal. Ancak bugün birçok restorantta henüz bu bilinç oluşmuş değil. Bunun için bir süre daha garsonlar en iyi dostunuz!

Bal Vegan Gıda mı Değil mi?

Bal hayvansal bir gıda ürünü. Tıpkı ipek böceğinden olan ipek gibi raflarda yerini alan hayvansal bir ürün. Bunu nasıl kategorize edeceğiniz tamamen vegan anlayışınıza bağlı. Bir hayvanı beslenmek için öldürmemek gerektiğine mi inanıyorsunuz yoksa bir canlıyla veya bir canlıdan türeyen herhangi bir gıda ile beslenmeye mi karşısınız?  Arıların ve ipek böceklerinin bu süreci acı içinde geçirmesi veganlara etik gelmezken aslında bitkisel ilaçların ciddi oranda böcek ölümüne sebep olduğu da düşündürücü bir gerçek.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply