
Çölyak hastasısınız veya buğdaya karşı hassasiyetiniz mi var? Ne yazık ki Türkiye’de yaşadığınız için biraz şanssızsınız. Çünkü tamamen zorunluluktan kaynaklı bu beslenme biçimi bazıları için bir ilaç niteliğindeyken glutensiz ürünlerin fiyatı başını alıp gitmiş durumda. Eğer bir ekmeğe 5 ekmek parası ödemek istmiyorsanız kendi glütensiz ekmeğinizi kendiniz yapıp dipfrize atabilirsiniz. Ancak kendi ekmeğinizi veya makarnanızı yapmadan önce bilmeniz gereken bir şey var o da her unun ekmeğinin yenmeyeceği. Glutensiz alternatif unların avantajlarını ve nasıl yapılacağını öğrenmek hem sizin için hemde sevdikleriniz için faydalı olabilir.
Esmer Pirinç Unu
Tüm pirinç unları işlenmiş buğday unlarına kıyasla daha fazla besin değerine sahip. Kahverengi pirinç unu B vitamini, demir ve lif yönünden oldukça zengin. Bu yüzden glütensiz bir ekmek yapmak için esmer pirinç unu iyi bir seçenek olacaktır.
Kara Buğday Unu
Arap darısı olarak da bilinen kara buğday aslında bir buğday değil ve glutensiz. Kara buğday unu içerdiği yüksek oranda lifle beyaz una iyi bir alternatif. Ayrıca B vitamini, magnezyum ve fosfor açısındanda zengin. Tad olarak özellikle muffin, kurabiye, ekmek ve pancake tariflerinde kolayca buğday unu ve beyaz unun yerini alabilir.
Hindistan Cevizi Unu
Hindistan Cevizi Unu amino asit yönünden çok zenginken aynı zamanda alınması gereken zorunlu yağ asidi ve lorik asit ihtiyacını da karşılar.Katı protein içeriğiyle beraber yüksek oranda lif içerir. Hafif ve tatlı aroması vanilya ve çikolatayla iyi gider.
Kiona Unu
Kiona unu da Türkiye’deki pazar fiyatı pahalı gıdalardan biri. Ancak fiyatına ve tohumlarının dışındaki saponin nedeniyle tadının acı olmasına rağmen toksinleri atıcı özelliğinden dolayı onu sevin.
Bu un çeşitlerinin dışında mısır unu, yulaf unu ve tatlı patates unu gibi seçenekleriniz olduğunu da unutmayın.
Glutensiz Ekmek Tarifi
500 gr glutensiz un
Yarım litre süt
1 bardak ılık su
2 yumurta
1 paket kabartma tozu (Dr Oetker)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Süt, tuz, yumurta, şeker, sıvı yağ ve kabartma tozunu çırparak karıştırın. Daha sonra yavaş yavaş glutensiz unu ekleyin. Pürüzsüzleşinceye kadar karıştırın. Karışımı yağladığınız teflon ya da plastik kek kalıbına, ikiye bölerek ayrı ayrı dökün ve üzerini bir bıçakla çizin. Hazırladığınız karışımı, önceden 200 derecede, içinde bir kap su ile kızdırılmış fırına verin. Fırının kapağı açılmadan yaklaşık 40 dakika pişirin. Daha sonra üzerine bir bez örtün. Soğuduktan sonra kesilmeye hazır hale gelecektir.
Mehtap Kaya
Merhaba glütensiz ekmek tarifinde kullanılan kabartma tozunda da glüten var,onun yerine ne kadar karbonat kullanılabilir acaba?