Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
31 Aug

Lofoten Adaları, Norveç

OldMag-Lofoten2

Hala o ada mı değil mi emin olamıyorum (ismi hiç geçmiyor romanda) ama sanırım Lofoten Adaları‘yla ilk tanışmam, 2007 yılında Oya Baydar’ın Kayıp Söz romanında “Norveç’in ucunda bir ada” tanımlamasıyla oldu. O zaman çok düşündüğümü hatırlıyorum; ‘romandaki kahraman gibi İstanbul’u bırakıp, hem Avrupa’da ama hem de o kadar uzak bir yerde yaşasam acaba ben nasıl hissederdim?’ diye. O zaman bu Norveç’in ucundaki ada neresidir, nasıl gidilir hiç araştırmamıştım – zaten konu da oraya seyahate gitmek değil ama orada yaşayabilme yetisiydi. Hayatımda ilk defa İskandinavya’ya gittiğim 2009 senesinde ise Lofoten Adalarındayken bu hikaye tekrar aklıma geldi ve Oya Baydar’ın “Norveç’in ucundaki bir ada” sında olduğumu da orada fark ettim. Romanda konu gereği adadaki yalnızlık, bildiğimiz ve alıştığımız Dünya’dan farklılığı ve belli bir oranda da ürkütücülüğü (“şeytan adası” diyordu ada için Oya Baydar) ön plana çıkarılmışken, ben bu ilk seyahatimde sadece ama sadece güzelliğini düşünebildim. O zamana kadar muhakkak ki hayatımda gördüğüm en güzel yerdi ve büyük ihtimalle de halen öyle.

Lofoten Adaları Oya Baydar’ın da dediği gibi Norveç’in ucunda – Oslo’dan Bodo’ya uçup, oradan da tekrar 24 dakikalık bir uçuşla veya hızlı feribotla 4 saatte ulaşılabiliyor. Ben ilk gittiğimde Bodo’dan uçmuştum, adaları yukarıdan görmek hakikaten çok keyifli. Adaları tepeden görmek için eğer sadece bir yönde uçak kullanıcaksanız, bunun gidişte olmasını öneririm. Dönüş uçuşu görsel açıdan benim için daha az etkileyiciydi. Ağustos 2014’de ikinci kere gittiğimde ise feribotu kullandım. Ben şanslıydım, deniz sakindi ama denizin sakin olmadığı zamanlarda deniz tutması sorunu olanlara hiç tavsiye edilmiyor.

OldMag-LofotenAdaları5

Lofoten Adaları muhtelif bölgelere ayrılmakla birlikte, en çok tercih edilen iki adası Vestvasgoya ve Moskenosoya. Her iki adada da kalmış biri olarak, Moskenosaya’nın çoğu kaynakta dile getirilen adanın görsel olarak en güzel bölgesi olduğu düşüncesine ben de katılıyorum. Lofoten Adaları için ulaşım açısından insanlar çoğunlukla ya Bodo’da araba kiralayıp arabalı feribot ile adaya geliyor, veya – imkanlar daha sınırlı olmakla birlikte – doğrudan Lofoten Adaları’nda araba kiralıyor. Ben hem çok iyi bir şoför olmadığım, hem de ufacık bir aksilik de olsa seyahatim çok etkileneceği için araba kiralamıyorum. Bu hayatı büyük ölçüde zorlaştırıyor çünkü adada otobüs seferleri seyrek ve turist tercihleri değil ama adada yaşayanlara yönelik belirleniyor (okul çıkış saatleri). Bu durum da önceden otobüs saatlerini çok dikkatli çalışmayi gerektiriyor. Bir gittiğiniz yerden dönen bir sonraki otobüs – iki yer arasındaki mesafe 15 dakika olsa dahi – 3 saat sonra olabiliyor. Adadaki her yerleşim arasında yürümek mümkün değil ama örnek olarak adanın en güney ucu olan A’den – feribotların yanaştığı Moskenes’e bir yönü yokuş olmakla birlikte, 1 saat 15 dakikada yürüyebilirsiniz. Ada görsel olarak o kadar güzel ki, yürümeyi sevmeyen birisinin dahi yokuşa ve araba yolundan yürünmesine rağmen bu parkurdan keyif alacağını tahmin ediyorum.

OldMag-Lofoten4

Adada konaklama ağırlıklı olarak rorbuer denen eski balıkçı barınaklarının modernleştirilmiş versiyonlarında yapılıyor. Buna ek olarak Lofoten Adalarının en büyük yerleşim yeri Svolvaer’de klasik anlamda oteller de var. Ben son gittiğimde Moskenesoy bölgesinde yer alan Hamnoy’da bir balıkçı barınağında kaldım. Barınağın içinde oturma alanı, çalışma masası, mutfak, banyo dahil her şey vardı ve barınak bildiğimiz (ve benim çok sevdiğim) İskandinav zerafetinde döşenmişti. Genelde aileler bu tür barınakları bir veya iki hafta kiralayıp, kısa dönemli yazlık ev gibi kullanıyor. Benim kaldığım bölgede bir restoran da vardı ama dikkatli olmak gerek, Lofoten Adaları’nda restoran sayısı oldukça sınırlı – nerede restoran var ve saat kaçta kapanırı yine önceden tespit etmek gerekiyor. 2009 yılında Lofoten Adalarına ilk gittiğimde, üç yerleşim yeri gezip, tek bir restoran dahi bulamadığımı anımsıyorum.

OldMag-Lofoten7

Faydalı linkler:

Lofoten Adaları ile ilgili her türlü bilgi için tıklayın.
Son konakladığım rorbuer için tıklayın.
Bodo’dan Lofoten Adaları’na uçuş düzenleyen havayolu şirketi için tıklayın. 
Lofoten Adaları içinde otobüs seferleri tarifesi için tıklayın.
Bodo’dan Lofoten Adaları’na feribot seferi düzenleyen firma için tıklayın.

BURCU BAŞAR

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. 9 yıldır Hergüner Biilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı'nda avukatlık yapıyorum. Dünya’da en güzel bulduğum ülke Norveç, en çok yaşamak isteyeceğim şehir Vancouver BC, Kanada, en bağımlılık yarattığını düşündüğüm ülke Çin ve en hakettiğinden fazla büyütüldüğünü düşündüğüm şehir Barselona.

No Comments

Leave a reply