
2012’de Autodesk‘in davetlisi olarak Las Vegas‘ta Autodesk University‘e katılmıştım. O günlerde 3D Printer’lar henüz yeni yeni piyasaya giriyordu ve konferansın ana teması, fuar alanıyla birlikte Autodesk 360 -yani Cloud Computing- ve üç boyutlu yazıcılardı. MarkerBot’un daha sonra belgeseller için silah üretilen üç boyutlu yazıcısını ilk elden deneyimleme fırsatı bulduğumda büyülenmiştim. Daha o gün, bunun endüstriyel tasarımdan, tıbba, silah sanayinden, uzay teknolojilerine hemen her alanda kullanılacağı belliydi. Ve öyle de oldu. Bugün birçok tasarımcı, edinilebilir fiyatlarla satışa sunulan üç boyutlu yazıcılarla kendi tasarımlarını üretip, satıyor. Bunun bir örneği de Noa Raviv.
Shenkar College of Engineering and Design‘da okuyan tasarımcı, üç boyutlu teknolojilerin üretim sürecine kattığı yeniliklerle “Hard Copy” adını verdiği kreasyonunu oluşturmuş. Modern tarzı, dijitalize edilen dokularla birleştiren sanatçı tasarımlarını üretmek için Stratasys‘ın Objet500 Connex yazıcısını kullanmış. Multi-material kategorisine giren bu yazıcı 14 türde hammaddeyi aynı proje dahilinde işleyebiliyor. Peki bu teknolojiyle nasıl üretim yapılıyor?
Temelleri 80’lerde atılan üç boyutlu yazıcı teknolojisi, iki boyutlu “stereogram” adı verilen yüzeyleri üçüncü boyutla tanıştırmak için “parallax” denen hacim bilgisini kullanıyor. Bilgisayarda oluşturulan kaynak dosyaları -DAE, DWG, OBJ, FBX vs.- arayüz üzerinden yazıcıya aktaran bu sistemler, genel olarak “ekstrüzyon” denen yöntemle materyalleri şekillendirip üretim yapıyor. Eskiden “CNC tezgahı” olarak bildiğimiz bu cihazlar, son yıllarda inanılmaz bir değişime uğrayarak ev kullanıcısına hitap edecek kadar küçüldü ve ucuzladı. Sugru plastikten, kumaşa, kilden, seramiğe, kobalt kromdan, titanyuma, camdan, fotopolimere inanılmaz bir çeşitlilikte ürün elde edilebilen üç boyutlu yazıcılar ile üretim yapabilmenin sınırı yok. Bu teknolojiyi moda tasarımına uyarlayan ilk isimlerden biri olan Noa Raviv’in vizyonu, eminim ki çok yakın dönemde, kendi kendini “modacı” ilan eden kişiler tarafından da kopyalanmaya çalışılacaktır. Neyse ki yaratıcılık gerektiren her işte de olduğu gibi, bu alanda da mecra değil, içeriğin evrenselliği asıl değeri barındıran unsur.
Tasarımcının web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
1 Comment