Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
28 Sep

Giovanni Scognamillo Selfestate’de

İstanbul’da alt kültürün en önemli insanı, eski İstanbul’un en kıymetli izlerinden biri olan Giovanni Scognamillo’yu tanımayanlar olabilir. 1929 doğumlu bu eksantrik Levanten, sinema, fantastik edebiyat, bilimkurgu, korku edebiyatı ve okültizm üzerine araştırmalar yapıp kitaplar yazmış bir entelektüel. İnanılmaz bir arşive; bilgiyi paylaşmaktan yorulmayan çocuksu bir coşkuya; İstanbul’un vampirleri hakkında harika hikayelere sahip çok özel bir insan…

‘İstanbul’un Gizemleri’, ‘Fantastik Türk Sineması’, ‘Erotik Türk Sineması’, ‘Canavarlar Yaratıklar Manyaklar’ gibi kült kitapların yazarı çok yönlü şövalye, aslında hep çizgi romancı olmak istemiş ama “Resimlerim yeterince iyi değil” diye düşündüğünden roman yazmaya başlamış. Selfestate Galata, ekim ayı boyunca bu ilginç şahsiyetin, olağanüstü naif, derin, renkli ve en az kendisi kadar ilgi çekici resimlerine ev sahipliği yapıyor. 7 yaşından beri kendi üslubunca fantastik resimler yapan Scognamillo’nun dünyasına davetlisiniz…

Giovanni Scognamillo Kimdir?

25 Nisan 1929 tarihinde, İstanbullu Rum bir anne ile yine İstanbul doğumlu İtalyan bir babanın tek çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. İtalyan Lisesi’ni bitirdi. 1948 yılında, sinema yazıları yazmaya başladı. 1948-61 yıllarında başta İtalyan, Fransız, ABD, Norveç basını olmak üzere yabancı dergi ve gazetelerde birçok yazısı çıktı. Daha sonra 1961’de Akşam Gazetesi’nde sinema eleştirileri yazmaya başladı. Sinema yazarlığını, Yön, Sinema 65, Ulusal Sinema, Yedinci Sanat, Yeni Sinema, Ses, Hayat, Bravo, Beyaz Perde gibi gazete ve dergilerde sürdürdü.

Bir süre Erler Film ve Ulusal Televizyon’da danışmanlık ve çevirmenlik yaptı. İlk iki kitabı ‘1965 Sinema Yıllığı’ ve ‘Türk Sinemasında Kadın ve Seks’i 1965’te Agah Özgüç’le birlikte yazdı. 60 yılı aşkın süredir sinema, fantastik edebiyat, bilimkurgu, korku edebiyatı ve okültizm üzerine yazıyor. 1997-1999 yılları arasında, sadece dört sayısı çıkan Nostromo bilimkurgu dergisinin editörlüğünü yaptı. 2006’da ‘Beyoğlu’nda Bir Levanten: Giovanni Scognamillo’ adında belgeseli yapıldı. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Türk Sineması dersleri verdi.

30 Eylül Salı açılış partisine gelin ve yeraltı kültürünün bu renkli kontuna saygılarınızı sunun!
Selfestate Galata
Küçük Hendek Caddesi, No. 7
Galata-Beyoğlu
0212 / 293 6702

Selfestate

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply