Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
29 Sep

Welcome to Turkey / Şükran Moral

Türkiye’de sanatını bir kadın olarak bize göre en özgür biçimde icra eden Şükran Moral, “Welcome to Turkey” adlı kişisel sergisiyle bulunduğu galeri ortamını bu sefer de adeta bir sahneye çeviriyor. Seyirciyi girişte “Tales to a Young Girl” video enstalasyonu ile karşılayan sanatçının derdi yine bir kız çocuğuna yapılan şiddet ve zulüme dikkat çekmek. Türkiye gerçeklerini gözler önüne seren sergi, Şükran Moral severleri her zamanki gibi biraz düşündürecek.

Bu yıl içinde Oldenburg’daki Edith Russ Haus’ta gösterilen “Child Bride” ve “Tales to a Young Girl” adlı işler, Türkiye’de ilk kez Galeri Zilberman’da sergileniyor. Sanatsal kariyerinin başından bu yana kadın sorunlarını; çok eşli evliliği, ötekileştirilen trans bireyleri, bakireliği, kadın sünnetini , yasaklar getirilen kadın arzusunu ele alan işler üreten Şükran Moral, “hoş geldiniz” diyerek bizi görmek istemediğimiz gerçekle yüzleştiriyor.

Şükran Moral gelenek ve tabuları, hiyerarşi yapılarını ve tarihsel çerçeveleri sorgulayan işleriyle tanınıyor. Gerek fiziksel mekan gerek gerçeklik olarak kendisini ‘öteki’ konumuna koyan sanatçının bu sergisi hakkında Ali Şimşek’in dediği gibi “Şükran Moral’ın bütün üretimlerinin merkezinde işte bu hesaplaşma duruyor. Arzu, beden, örtü ve bedeni kodlayan kesikler… Moral, başta kendi bedeni olmak üzere, bütün bedenlerin nasıl da politik bir kozayla örülü olduğunu göstermektedir. Bedeni özgürleştirmek… İşte en büyük politik ütopya. Moral’ın bütün biyografisi (ya da biyopolitikası), Kadın İsa’dan, regl ve bekaretin kırmızısıyla yayılan, kanayan Vagina’ya işte bu saklanan “ayıp” ve arzu ile yüzleşiyor.”

Şükran Moral’in “Welcome to Turkey” adlı sergisi 25 Eylül – 6 Kasım 2014 tarihleri arasında Galeri Zilberman’da görülebilir.

Etkinlik

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply