Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
22 Feb

Banksy’nin Distopik Disneyland’i: Dismaland

dismaland 3

dismaland 7

Geçtiğimiz ay İngiltere’nin Weston-Super-Mare bölgesinde oldukça gizemli bir yapı inşa edildi. Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy binanın terkedilmiş bölgesini, geçici bir sergi alanına dönüştürdü.

Deniz kenarındaki bu izbe tatil yerinde Damien Hirst, Jenny Holzer, Ben Long, Mike Ross gibi dünyanın her yerinden 50’nin üzerinde sanatçının tuhaf ve ürkütücü çalışmaları sergileniyor. Yıkık ve korkutucu görünümlü Disneyland kalesi, gökkuşağı renklerine boyanmış, plastik materyallerle kaplı devasa bir rüzgar gülü, Azrail’in çarpışan arabalarla eğlendiği ve Cindirella’nın kabak arabasının kazaya uğradiği eserler en dikkat çekenler arasında. Banksy’ye ait olan sanat eserlerinin toplamı ise yalnızca 10 adet.

dismaland 13

dismaland 6

dismaland 1

dismaland 11

dismaland 5

dismaland 12

Etkinliğin resmi duyuru metnindeki eleştiri de oldukça dikkat çekici:

“Sıradan, ruhsuz bir aile gezisine farklı bir alternatif mi arıyorsunuz? Ya da daha ucuz bir yer? Öyleyse burası tam da size göre: kaçma eyleminden kaçabileceğiniz kaotik bir dünya! Bir müzemiz ve hediyelik eşya dükkanı yerine bir kütüphanemiz var. Tamam; aslında hediyelik eşya dükkanımız da var…

Tüm ailenizi yanınızda getirin ve boş zamanımızda yaptığımız anti-eğlence (!) parkının tadını çıkarın!

Bu etkinlik yetişkinlere yönelik temalar, rahatsız edici görüntüler, aşırı aydınlatma, duman efektleri ve küfür içerir. Aşağıdaki nesnelerin getirilmesi kesinlikle yasaktır: bıçaklar, sprey boyalar, uyuşturucular ve Walt Disney avukatları!”

Bu sanat etkinliğinin gerçekleşeceği söz konusu apokaliptik tema parkta, sanatçının en belirgin özellikleri olarak bildiğimiz neredeyse klasik bütün Banksy detaylarını görmek mümkün: Apokaliptik bir geleceğin temaları, tüketim karşıtlığı ve şirket karşıtı mesajlar bunlardan bazıları.

dismaland 4

 

dismaland 9

Banksy’nin “küçük çocuklara uygun olmayan aile eğlence parkı” diye tanımladığı Dismaland sergisi, Pussy Rot ve Massive Attack gruplarının konserlerine de ev sahipliği yapacak. Sergi, 22 Agustos’tan 27 Eylül’e kadar haftanın 5 günü ziyaretçilerini bekliyor olacak. İngiltere’ye yolu düşenler bu “garip” parkı görmeden dönmesin.

Giriş ücreti: 3 Sterlin

YAĞMUR SEFA
No Comments

Leave a reply