
Harika tatillerin sırrı doğru şekilde organize olmaktan ve iyi bir liste yapmaktan geçer. Tabii bahsettiğimiz tatiller Bozcada‘da yapacağınız bir haftasonu kaçamağı veya İtalya‘ya gerçekleştireceğiniz turistik bir seyahat değil. Daha çok bilinmezliklerle dolu vahşi doğada gerekirse hayatta kalmak için avlanacağınız, ısınmak için ateş yakacağınız veya yolunuzu kaybettiğinizde pusulanın bir anlam ifade edeceği bir rotadan bahsediyoruz. Yapmanız gereken ilk şey, ne kadar spontane ve çılgın bir karar da olsa nereye gideceğinizi bilmek. Bundan sonra sırada ne kadar kalacağınızı belirlemek ve bu seyahatte ihtiyacınız olabilecekleri içeren bir liste yapmak var. Her maceranın gereksinimi farklı olabilir, ama biz genel geçer bir liste paylaşmak istedik.
Alınacaklar Listesi
* Yerel bir harita ve pusula
* Katlanabilir çadır, sırt çantası ve uyku tulumu
* İlk yardım kiti
* Yanmaz, ıslanmaz bir hayatta kalma rehberi
* Gideceğiniz yerin seyahat rehberi
* Bıçak
* Eğer internet erişiminiz olacaksa bir GPS Yönlendirme Sistemi
* Olta ve kanca
Yapılacaklar Listesi
* Çıkacağınız tatille ilgili bilgileri mutlaka yokluğunuzu farkedecek biriyle paylaşın. Kimseye haber vermeden asla yola çıkmayın.
* Kibrit veya çakmağınız olmadan nasıl ateş yakacağınızı öğrenin. Buna ıslak odunları ve yeni bitmiş otları tutuşturabilmek de dahil.
* Çadırınızı seyahatiniz başlamadan önce uygun bir yerde kurarak mutlaka deneyin. Delik, yırtık, kırık gibi yapısal bozukluklar olup olmadığını kontrol edin.
* Harita okumayı ve pusula kullanmayı öğrenin.
* Sağlam düğüm atmayı öğrenin. Her durumda kullanabileceğiniz birbirinden farklı, yüzlerce düğüm çeşidi bulunduğunu unutmayın.
* Bıçağınızı bileyin ve yanınıza IKEA’da bile bulabileceğiniz pratik bileme araçlarından alın.
* Eğer balık tutabileceğiniz bir yere gidiyorsanız olta ya da misina kullanabildiğinizden emin olun. Ayrıca doğru balıkları yakalamak için, doğru türde yemleme yapmayı da öğrenmeniz lazım.
* Acil durumlarda hayat kurtarabilmek için hem kendinize hem de bir başkasına ilk yardım yapmayı öğrenin.
Araştırma Yapın
Sonunuzun Into The Wild’daki zavallı Chris gibi olmasını istemiyorsanız gideceğiniz yerle ilgili kendinize önceden sormanız gereken birtakım sorular var;
* Mesela gideceğiniz yerde timsahlar olacak mı?
* Ayılar için yanınıza biber gazı almanız gerekecek mi?
* Hava sıcaklığı nasıl olacak?
* Hipotermi belirtileri nedir ya da onun öncesinde hipotermi tam olarak nedir?
* Eğer ormanda yangın çıkarsa ne yapacaksınız?
Bunun için yapmanız gereken interneti kullamak veya bir kütüphaneye gidip aradığınız cevapları bulmak. Ya da bütün kitapçılardan kamp yapmak üzerine zibilyon tane bilgi veren referans kitaplardan birini alabilirsiniz. Gideceğiniz bölge ile ilgili ne kadar çok kaynak okuyup bir şeyler öğrenirseniz sizin için o kadar iyi. Eğer doğada avlanmayı veya bitkilerle beslenmeyi düşünüyorsanız hayvanların yenilebilir kısımları ve zehirli bitkiler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bunun için en iyisi zehirli bitkileri resimli olarak gösteren kitapçıklardan edinmeniz.
Hava Durumunu Öğrenin
Doğa maceralarının en büyük düşmanlarından biri de beklenmedik hava olaylarıdır. Ansızın bastıran yağmur veya tozu dumanı birbirine katan bir fırtına sizi zor durumda bırakabilir. Bunun için seyahatinizi planlamadan önce akıllı telefonunuzun hava durumu bilgisine güvenmek yerine daha uzun vadeli raporlar sunan websitelerini tercih edin. Unutmayın ki yağmurda yanınıza alacağınız ekipmanlarla dolu yağarken alacaklarınız bir olmayacaktır.
Arkadaş Bulun
Belki yalnız kalmaya ihtiyacınız var belki de bu seyahat kendinizi bulmayı ümit ettiğiniz bir durak olacak sizin için. Şimdiden uyaralım 24 saat sonra yaşadıklarınızı biriyle paylaşmak ve çadırı kurup kaldırırken size birinin yardım etmesini isteyebilirsiniz. Üstelik grup olarak bilinmez bir sehayate çıkmak her zaman daha güvenlidir. Tabii Wolf Creek’e ya da Springfield yaz kampına gitmiyorsanız!
Bundan sonraki yazımızda doğada yapacağınız seyahate özel giymeniz gereken kıyafet, yanınıza almanız gereken çanta, ayakkabı ve ekipmanlardan detaylı olarak bahsedeceğiniz. Okumadan yola çıkmayın!
Serinin devamını okumak için tıklayın.
1 Comment