Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
7 Aug

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol.III)

Serinin önceki yazılarında bahsettiğimiz gibi, şekillenen seyahatiniz ve hazırlanan çantanızın ardından, sıra kendinize en mantıklı rotayı seçmeye ve en güvenli biçimde seyahat etmeye geldi. Rota planlamak, hangi uzunlukta yolu ve hangi tip bölgeyi kullanarak gitmek istediğiniz yere ulaşacağınızı belirlemek anlamına geliyor. Tahmini varış süreniz, yol boyunca ihtiyacınız olan malzemeler, güvenliğiniz için yanınızda taşımanız ve yapmanız gerekenler bu yazının ana konusu.

Planlama Neden Önemli?

Seyahatinizi planlarken, sırtınızdaki çantayla günde kaç saat yürümeye dayanabileceğinizi, kamp yapacağınız yere araçla mı ulaşabileceğinizi yoksa aracınızı bırakarak mı ulaşabileceğinizi, eğer öyleyse bu ulaşımın ne kadar süreceğini bilmeniz gerekiyor. Kamp alanınıza gece çökmeden ulaşabiliyor musunuz yoksa geceyi önceden başka bir yerde mi geçirmeniz gerekiyor? Bütün bu soruların cevabını bilmeden yapacağınız her seyahatin sonu hüsran olabilir.

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi Vol III 02

Haritanızı Çıkarın!

Güvenli topraklardan -evinizden- çıkmadan oturun ve önünüze haritanızı açın. Konaklayacağınız bölgede yapacağınız basit bir tırmanmayı bile planlamalısınız. Gezineceğiniz topraklardaki hudutları bilmeye özen gösterin. Elinize keçeli bir kalem alın ve harita üzerinde işaretlemeler yaparak seyahatinizi kurgulayın. Cetvel ve haritanızın ölçeğini kullanmak, gerçekçi seyahat mesafeniz hakkında sizi en yakın sonuca ulaştıracaktır.

Tahmini Varış Süresi

Tahmini varış süreniz için ufak bir hesaplama yapmanız gerekecek. 1,5 km yolu, 20 dakikada yapacağınızı varsayarak tahmini varış sürenizi hesaplayabilirsiniz. Eğer seyahat edeceğiniz bölge engebeliyse, saatte 4 km yol alacak gibi hesaplamanız aşağı yukarı doğru olur. Yükseğe çıktığınız her 150 metre için, önceden hesapladığınız varış süresine ekstradan 20 dakika eklemeniz gerekiyor. Bütün bu hesabı yaparken kendinize 15’er dakikalık küçük molalar verip bunu da hesaba katmalısınız. Tabii ki bu her saat başı duraklayacağınız anlamına gelmiyor. Örneğin 5 saatte yürüyeceğiniz bir mesafe, molalarla beraber 6 saat 15 dakikada tamamlanmış olacak.

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi Vol III 03

Yavaş Yürürseniz, Geç Varırsınız

Zor bir arazide ağır bir çantayla mı yürüyorsunuz? Hava şartları sıcak veya nemli mi? Eğer öyleyse dinlenme periyodlarınızı sıklaştırmanız gerekebilir. Bu şartlarda varış süreniz uzayacak olsa da 40 dakikada bir vereceğiniz 15 dakikalık mola ile varacağınız yere haşatınız çıkmadan ulaşabilirsiniz. Aynı durum kar yağışlı ve bol rüzgarlı hava şartları için de geçerli.

İkmal Malzemeleri

Rota ve varış sürenizi planlamanız, o süre boyunca yanınızda neler olması gerektiğini de belirleyecek. Gideceğiniz yere aynı gün içinde varamıyorsanız, çadır gibi elzem ihtiyaçlarınız olacak. Her zaman olabilecek en kötü senaryoyu düşünüp, ona uygun malzemeleri yanınızda bulundurmanız gerek. Daha fazla detay için bir önceki yazıda çantanızda olması gereken malzemeleri inceleyebilirsiniz.

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi Vol III 04

Beslenme Çantası

Yollarda geçireceğiniz gün sayısına göre ihtiyacınız olan miktardaki yemeği de yanınızda bulundurmanız gerek. Yetişkin bir insanın günlük ortalama kalori ihtiyacının en az 2200 kal. olduğunu düşünürsek, beslenme çantanızı bu değere yakın yiyeceklerle doldurabilirsiniz. Açık havada sarfedeceğiniz efor ve temiz havanın da etkisiyle bu oran 3.000 kaloriye kadar çıkabilir. Sizi tok tutacak ve enerji verecek, taşıması kolay ve bozulmayacak yiyecekler öncelikli tercihiniz olmalı. Örneğin fındık, kurutulmuş meyve, çekirdek, kraker, fıstık ezmesi, çikolata ve konserveler gibi. Pişmiş veya sıvı gıdalar seyahat sırasında tüketmeniz için uygun olmayacaktır.

Güvenli Seyahat

Güvenli seyahat denince bazı spesifik kurallar var. Örneğin asla çölde susuz seyahat etmemek veya ormanlık bir alanda araba ile seyahat ederken yedek lastiğiniz olmasını ihmal etmemek gibi. Büyük bir timsahı beslemeye kalkmamanızı da şiddetle tavsiye ederiz! Bunları zaten biliyorsunuz ama biz yine de hatırlatalım.

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi Vol III 05

Güvenliğiniz İçin Taşıyacaklarınız

* Acil durum yiyeceğiniz olsun.

* Su arıtma tabletiniz olsun.

* Yedek kıyafetiniz olsun.

* Kibrit ve çakmağınız olsun.

* İlk yardım çantanız olsun.

* Harita ve pusulanız olsun.

Güvenliğiniz için Yapacaklarınız

* Grup ile seyahat etmek

* Seyahatinizi planlamak ve buna uygun malzemeler taşımak

* İlk yardım öğrenmek

* Radyo, GPS veya telefon almak

* Haritanızı ve pusulanızı nasıl kullanacağınızı bilmek

* Ateş yakmayı öğrenmek

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi Vol III 01

Acil Durumlarda Güvenlik

* İşaret fişeğiniz olsun ve nasıl kullanacağınızı bilin.

* Seyahat planınızdan ve tahmini varış sürenizden mutlaka sizden başka en az bir kişinin daha haberi olsun.

* Hastalık, kaza, boğulma veya kaybolma gibi durumlar için mutlaka bir acil durum planınız olsun.

* Eğer grupça seyahat ediyorsanız, herhangi birinin kaybolmasına veya ayrılmasına karşı önceden planlanmış bir acil durum buluşma yeriniz olsun.

* Eğer grupça seyahat ediyorsanız, herkesin çantasında acil durum yemeği, kibriti ve ilk yardım kiti olduğundan emin olun.

Güvenliğiniz için Araştırın

* Gideceğiniz bölgedeki hava durumunun nasıl olacağını öğrenin.

* Gideceğiniz bölgede yaşayan yerli tehlikeli hayvanlar var mı? Varsa onlardan nasıl sakınacağınızı öğrenin.

* Gideceğiniz bölgedeki hangi yılan, balık, böcek ve bitki zehirli öğrenin.

* Gideceğiniz bölgede yetişen, yenilebilir olduğundan emin olduğunuz yiyecekleri bilin.

* Acil gereklilikler durumunda kendinize alternatif bir rota çizin.

Güvenliğiniz için Giyinin

* Mevsim şartlarına uygun, sizi sıcak ve kuru tutacak kıyafetler seçin.

* Bulunacağınız araziye ve yapacağınız aktivitelere uygun ayakkabı giyin.

* Yola çıkmadan önce güneş kremi uygulamayı ihmal etmeyin. Hava karlı bile olsa!

Serinin bir sonraki yazısında pusula, harita ve GPS’inizi nasıl kullanacağınızı ve nelere göre kamp alanı seçeceğinizi anlatacağız.

Serinin önceki yazıları için:

Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol I) | Kampçının Hayatta Kalma Rehberi (Vol II)

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply