Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
8 Aug

Japonya’nın Görmeniz Gereken 10 Muhteşem Kültür Mirası

Bildiğiniz üzere “Dünya Mirasları” programı, UNESCO tarafından belirlenen ve tüm dünyada öncelikli olarak korunması için çalışmalar yapılan kültürel ve doğal varlıkların bir listesi. 1972’de başlatılan program, evrensel değere sahip olağanüstü güzellikteki mekanları “Dünya Mirası” olarak ödüllendirip, korumak üzerine kurulmuş. 160 ülkede bulunan yüzlerce bölgenin listesi giderek büyüyor ve bunların içinde Taç Mahal, Özgürlük Anıtı, Londra Kulesi, Çin Seddi, Mısır Piramitleri gibi birbirinden farklı yer var. Kültürel ve doğal olarak ikiye ayrılan listeye girebilmenin kriterleri temel olarak dört maddeden oluşuyor: Otantik olma, iyi korunma, iyi işletilme ve ulaşılabilirlik. Biz bu yazıda, Japonya seyahatimiz için hazırladığımız notları derleyerek 10 muhteşem yeri seçip, sizinle paylaştık. Sadece Kyoto’da bile 17 kültürel miras bölgesi olduğunu düşünürseniz; bunları elemenin gerçekten ne kadar zor iş olduğu daha aşikar olacaktır. İşte Japonya’dan Dünya’ya emanet 10 muhteşem kültür mirası!

ITSUKUSHIMA SHRINE / ITSUKUŞIMA TAPINAĞI

ITSUKUSHIMA SHRINE / ITSUKUŞIMA TAPINAĞI

Japonya’nın Öz Sembolü

Hiçbir yer, Japonya’yı Itsukushima kadar iyi özetleyemez. Tapınağın Şinto kapısı (Torii), artık ikon haline gelmiş bir resim sunar; geleneksel Japon mimarisiyle doğasının muazzam birlikteliği. Formlar, renkler ve kompozisyon öyle güzeldir ki burada, mekanın hassasiyeti ve kutsallığını görür görmez hissedersiniz.

1996’da Kültür Mirası listesine giren mekan, mimari ile doğayı en güzel şekilde birleştirdiği için “emsalsiz güzellik” olarak taçlandırıldı. Miyajima adasında bulunan Şinto tapınağında koridorlarla birleşen 56 ahşap yapı var. Hiroşima’dan Miyajimaguchi’ye 25 dakikada trenle ulaşabilirsiniz. Sonrasında 10 dakikalık feribot yolculuğu ve 15 dakikalık yürüyüş sonucunda bu güzelliğe kavuşacaksınız. Ayrıca yeterli paranız varsa 55 dakikalık yolculukla direk Barış Parkı’ndan kalkan bota da binebilirsiniz. Turist sezonunda sabah 6:30’dan akşam 17:40’a kadar açık olan mekan için giriş ücretli. Bilgi almak için; Miyajima Tourist Association (0829) 44 0066 ve ücretsiz rehberlik için taif@fureai-ch.ne.jp gerekli iletişim bilgileri.

Fuji Mountain

FUJI MOUNTAIN / FUJI DAĞI

Japonya’nın En Yüksek Dağı ve Ulusun Kutsal Sembolü

Simetrik karlı zirvesiyle Fuji dağı Japonya’nın ikonik bir sembolü. Antik zamanlardan bu yana azametiyle yükselen dağın zirvesi, o günden bu güne tüm Japonların bir kez olsun doruklarına ulaşma isteğiyle yanıp tutuşmasına neden olmuş. UNESCO mirasına girmeden önce “doğal güzellik” klasmanında değerlendirilmesi beklenen Fuji Dağı, çevresel problemler ve Japon ulusunun gözündeki anlamı nedeniyle tekrar oylamaya alınarak “Kültürel Miras” olarak sınıflandırılmış. Dini anlamı ve sanatsal önemi düşünüldüğünde Fuji’ye daha azını vermek, zaten haksızlık olurdu.

2013’te sanat ve inancın kaynağı olarak miras listesine giren dağın Shizuoka ve Yamanashi bölgelerinde 25 gezilebilir alan bulunuyor. Bunlara 3,776 metrelik zirve bölgesi, 8 tapınak, arınma kaynakları, 5 göl, bizdeki kervansaray kültürüne benzer ahşap konaklama evleri, mağralar ve bir şelale de dahil. Tokyo merkezden trenle, 90 dakikalık bir yolculuk yaparak Fujisan istasyonuna ulaşabilirsiniz. Fujiyoshida kasabası Fuji’nin büyüklüğü içinde kaybolmak için mükemmel bir başlangıç noktası olur.

Eğer araçla gezecekseniz, toplam 10 duraklık 4 ana rota içinde dolaşmak ortalama 4-8 saat arası yol yapmanız demek. Bu nedenle gündoğumunu görmek için bir gece kalabilirsiniz. Tüm alanı gezmek için 2 günlük sürüş yeterli olacaktır. Tabii ki araziye uygun kiralık araç en iyi seçenek. Görülecek alanların çoğu kamuya açık ve ücretsiz. Fakat tırmanış için ücret ödemeniz gerekebilir. Daha fazla bilgi için Shizuoka Dünya Mirası ofisini (054) 221-3746 ya da Yamanashi Dünya Mirası ofisini arayabilirsiniz: (055) 223-1316. Kawaguchi gölü bölgesinde gönüllü rehberlik için ysgg_office@yahoo.co.jp adresinden bilgi alabilirsiniz.

THE PEACE MEMORIAL AT HIROSHIMA / HİROŞİMA BARIŞ ANITI

THE PEACE MEMORIAL AT HIROSHIMA / HİROŞİMA BARIŞ ANITI

Dünyanın İlk Nükleer Patlamasının Ayakta Kalan Tek Şahidi

Hiroşima’nın yıldönümünde yazılan bu yazıdan yıllar önce, 6 Ağustos 1945 sabahı 8’i çeyrek geçe, dünyanın ilk nükleer bombardımanı meydana geldi. Patlama Hiroşima’nın en merkezi yerinin 600 metre üzerinde gerçekleşti ve tüm bölgeyi haritadan sildi. Bu korkunç yıkımdan ayakta kalan tek yapı, sonrasında Genbaku Dome / Atom Bombası Kubbesi olarak bilinen binanın iskeletiydi. 1966’da bölgenin yönetimini geri alan Hiroşima Şehir Konseyi bu yapıyı bir anıt olarak saklama kararı aldı. Ve 1996’da, insanoğlunun yok edici yanının bir yansıması olarak, dünya barışını sembolize etmesi için Dünya Mirası listesine alındı.

Anıta Hiroşima’nın merkezinden 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Bu bina yalnızca dışardan ziyaret edilebiliyor. Yakınında da Barış Parkı ve bir müze var. Kışın 8:30–18.00/17:00 açık olan anıtı ziyaret etmek ücrete tabii. Ocak 29-1 arası kapalı. Eğer yaklaşık 300 Yen öderseniz, sesli rehberlik hizmeti de alabilirsiniz ki kesinlikle tavsiye ederiz. Müzeyle birlikte, park ve çevresini gezmek yarım gününüzü alır. En az 10 gün önceden başvurursanız gönüllü rehberlik hizmeti alma şansınız da var: (082) 843-9030, email: taif@fureai-ch.ne.jp

Himeji Castle

HIMEJI CASTLE / HIMEJI ŞATOSU

Japonya’nın En İyi Korunmuş Samuray Kalesi

Japonya’nın Samuray çağından geriye kalan 20 şatosu içinde, Himeji en büyük ve en iyi korunmuş olanı. 2 avlusu, 83 yapısı, 6 katlı kulesiyle oldukça büyük bir askeri bina. Sofistike bir tasarımla, savunma ve sanatı birleştiren şato, ismini uçmakta olan bir kuştan alıyor. Devasa hacmine rağmen doğa ile son derece uyum içinde olan mekan, basit malzemeler kullanılarak yapılmış zaten; ahşap, taş, su ve kil.

1993’te Miras Listesi’ne giren yapı, fonksiyon ve estetiğin kardeşliği gibi adeta. Himeji’den 15 dakikalık yürüyüşle ulaşabileceğiniz şato için giriş ücreti ödeyeceksiniz. Ayrıca himejitourkashinoki@gmail.com adresine mail atarak, ortalama 90 dakika süren tur için rehberlik hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

SHIRAKAWA-GO & GOKOYAMA KÖYLERİ

SHIRAKAWA-GO VE GOKOYAMA KÖYLERİ

Japonya’nın Geleneksel Köy Yaşamı

Orta Japonya’nın derinliklerinde, dağlarının arasındaki bu köyler “Gassho Zukuri” yani, “dua eden el” evleri ile meşhur. İsmini dua eden bir Budist’in ellerini hatırlatan meyilli çatılardan alıyor. Kışın epey fazla yağan karın ağırlığını taşımak için böyle tasarlanmışlar. Zaten köyler, Japonya’nın en karlı bölgelerinde… Yüzde 95’i dağlık olan alanda, köy sakinlerinin hayatı dış dünya ile neredeyse tamamen kopmuş durumda. İdare edebilmek için, her anlamıyla kendine yeten bir yaşam tarzı geliştirmişler. Bu nedenle zaruri olan şeylerin dışında fazla birşey yok.

Tarihi köyler1995’te Dünya Mirası’na girmiş. Kiralık arabayla gezilmesi elzem olan bölgeye, çok mecbur kalırsanız Takayama’dan otobüsle 50 dakikada, Kanazawa’dan 75 dakikada ulaşabilirsiniz. Bilgi için turizm ofisine (05769) 6-1311 nolu telefondan; ya da hidatio@hidanet.ne.jp adresinden ulaşabilirsiniz.

KIYOMIZU-DERA

KIYOMIZU-DERA

Saf Suyun Merkezi

Kiyomizu, Kyoto’nun turistler için cazibe merkezi. Olağanüstü mimarisi, harika manzarası, aşk tapınağı ve saf su kaynağı ile mutlaka görülmesi gereken bir yer. Dar sokaklar, dükkanlar, yaşam alanları bölgenin antik zamanlardan gelen sosyal atmosferini sürdürmesine yardımcı olmuş. Bu nedenle Dünya Mirası’na girmesi bir sürpriz değil. Eğer ziyaret edecekseniz, en iyi zaman dilimi sabah 6. Gündoğumunu sakın, ama sakın kaçırmayın. Kita-Hosso’yu ve Otowa kaynağının manzarasını izleyin. Jishu’yu ziyaret edin. Buraya gelebilmek için Kyoto’dan 15 dakikalık otobüs yolculuğu ile Kiyomizu-michi ya da Gojo-zaka’ya ulaşıp, 10 dakika yürümeniz gerekiyor. Keihan hattından gelirseniz yürüyüşünüz 2 kat uzun sürer. 6:00-18:00 arası açık ve giriş ücretli.

NIJO CASTLE

NIJO CASTLE / NIJO ŞATOSU

Ttokugawa’nın Gücü ve Eski Kyoto’nun Nüfuzu

Japonya, 1603-1867 arasında Edo’da (bugünün Tokyo’su) yaşayan Tokugawa komutanları tarafından yönetiliyordu. Burası da onların Kyoto’daki merkeziydi. Varlığıyla yakınlardaki imparatorluk sarayına Tokugawa’yı hatırlatıp, kalıcı bir mesaj veriyordu. Askeri açıdan değil belki ama, dekoratif açıdan olağanüstü güzellikler taşıyan bu şatonun dili olsa, Tokugawa jargonuyla Japonca konuşurdu herhalde… 3 temel alandan oluşan şatoda Ninomaru sarayı, Hinomaru kompleksi ve dairesel bahçeler var. Kyoto’dan 9, 50, 101 nolu otobüslere binerek 20 dakikada ya da taksiyle 15 dakikada buraya ulaşabilirsiniz. 8:45–16:00 arası açık, Temmuz ve Ağustos’ta ise Salı günleri kapalı.

(075) 841-0096 no’lu telden bilgi alabilir, azami 2 saat sürecek ziyaretiniz için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Mart-Nisan arası 400’den fazla kiraz ağacının çiçek açmasını, Ağustos’un başında da Tanabata Festival’ini burada görmenizi öneririz. Ekim’de de minik bir şato festivali var, hiç olmadı onu yakalarsınız.

KINKAKU-JI

KINKAKU-JI

Altın Kasrın Ünlü Tapınağı

Burası da Japonya’nın ikonik yerlerinden biri ve kasrın altın silüeti gerçekten dünyaca ünlü. Hala işleyen bir Zen tapınağı olduğunu öğrenince biz de çok şaşırmıştık. İçinde harika bir havuz ve dua alanları bulunduran mekanın resmi adı Rokuon-ji; yani Geyik Bahçesi Tapınağı. Ama siz, “Kinkaku’ya gitmek istiyorum diyerek” Kyoto’dan 101 veya 205 nolu otobüslere binebilirsiniz. 50 dakika sonra Kinkakuji-michi istasyonunda inecek, metroya yürüyecek, Kitaoji’de metrodan çıkacak ve 10 dakikalık bir taksi yolculuğu daha yapacaksınız. Ama 1 saatlik bu ziyaret, yaptığınız uzun yolculuğa kesinlikle değecek. Giriş ücretli, ziyaret saatleri de 9:00–17:00.

RYOAN-JI

RYOAN-JI

Japonya’nın En Ünlü Taş Bahçesi

Ryoan-ji zaten “taşlı bahçe” anlamına geliyor, ama orada kesinlikle bundan fazlası var. Aristokratik bir hayat sürülmesi için asilzadelere göre inşa edilen mekanda çok geniş bir havuz var ve yerleşkenin muhteşem manzarası da buğulu kuzey tepelerini kapsıyor. Daha sonra Zen tapınağına çevrilen mekan, 1500’lerde usta tasarımcı Saomi tarafından elden geçirilmiş, 1797’de yaşanan büyük yangın sonucu da bugünkü halini almış.

Kyoto’dan 101 ve 205 no’lu otobüslerle 40 dakikada ya da 20 dakikalık yürüyüşle Kinkaku-ji’den ulaşabilir, giriş ücretini ödedikten sonra 8:00–17:00 arasında 90 dakika boyunca ziyaret edebilirsiniz. Bize göre en iyi saat ya sabah çok erken, ya da akşama doğru.

GINKAKU-JI

GINKAKU-JI

Gümüş Kasrın Sakin Tapınağı

Kyoto’nun Kuzeydoğu’sunda olan bu kasr, Kuzeybatı’sındaki Altın Kasr’ın kurucusunun torunu tarafından inşa edilmiş. Onun ölümü ardından Zen bahçesine çevrilen mekan, oldukça sanatsal bir anlayışla, selefini yaad etmek için yaptırılmış. Altın kardeşinin gümüş yoldaşı olan bu mekanda, muhteşem bir manzara ve havuzlar yine sizi bekliyor. Rinzai Zen tapınağı, Hondo koridoru da mutlaka görülmesi gereken yerleri. Kyoto’dan 5, 17 ya da 100 no’lu otobüslere binerek 40 dakikada ya da Shimogamo bölgesinden 10 dakikada taksiyle ulaşabilirsiniz. Nanzen-ji’den buraya yapacağınız yarım saatlik yürüyüşe de “filozofun yürüyüşü” deniyor, ki yol için oldukça iyi bir alternatif. Giriş yine ücretli ve 1 saat kadar kalabiliyorsunuz. 8:30–17:00 arasında gerçekleştirebileceğiniz ziyareti, hele ki Altrın Kasrı da gördüyseniz sakın ihmal etmeyin.

EMEL BİLGE ÇINAR

Oldmagnet'te editör olmadan önce, üç yılını post prodüktörlük yaparak Lighthouse Visual Effects, İstanbul'da geçirdi. Projeleri neticesinde Autodesk Türkiye'nin topluluk yöneticilerinden biri olmayı başardı. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Los Angeles, California'da Medya ve Eğlence Yönetimi üzerine eğitim aldı. Aynı zamanda Öteki Sinema'da sinema ve dizi yazıları yazarken bir yandan bilimkurgu okumayı, oyun tasarlamayı ve durmaksızın oyun oynamayı seviyor.

No Comments

Leave a reply