Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
4 Nov

Annabelle (2014)

Conjuring’i izledikten sonra Annabelle için olan beklentimiz yüksekti. Yapımcılığını James Wans’ın, yönetmenliğini ise John R. Leonetti’nin üstlendiği Annabelle, keşke gerçeklikten bu kadar uzak efektlere başvurmasaymış. Kötü senaryo ve gerçekçi olmayan efektleri ile Annabelle, Conjuring’in yanından bile geçemedi.

Korku ve gerilim türünde gerçekten sizi korkutabilecek bir film bulmanın ne kadar zor olduğundan daha önce dert yanmıştık. Genelde kalitesiz efektler ve saçma bir senaryo karşısında harcağımız yaklaşık 1.5 saate üzülmüş olarak ayrılırız bir korku filminden. Oyuncak bebekler, bir film çerisinde geçmezken bile yeterince korkunç olduğundan Annabelle’den yana çok umutluyduk. Annabelle, korku severler için yine bir hayalkırıklığı oldu.

1967 yılında geçen filmde, mutlu ve yeni evli bir çift bebeği alarak hayatlarının hatasını yapıyorlar. Bir türlü yok olmayan bebek Annabelle, yine bir aileye musallat oluyor ve klasik bir biçimde hayatlarını cehenneme çeviriyor.

Annabelle Bebek Gerçek mi?

The Conjuring’te de bahsedilen Annabelle Doll hikayesi ve psişik Warren ailesi gerçek bir hikayeye dayanıyor. Tıpkı Amityville filminde olduğu gibi kullanılan birçok ses kaydı ve veri gerçek. Warren’ların bir müzeye dönüştürdükleri odada Annabelle bir cam fanusun içinde ‘Sakın açmayın.’ uyarısı ile saklanıyor. Bebeğin gerçek hikayesni videodan izleyebilirsiniz.

Spoiler!

Filmin kopuk kurgusunda bebek ve tarikat ilişkisi bir türlü istenilen şekilde bağlanamıyor. Gerilim yaratan sahneler olsa da bunlar hem gerçekçi değil hem de olaylarla arasında hep bir tıkanıklık var. Ele geçirilme temalı The Exorcist’ten bir başka korku film klasiği olan Rosemary’s Baby’e kadar birçok filmden esinlenmeler var ama ortaya sunulmuş yeni bir şey yok.

Yine de bu türü sevenler eminiz sonuna kadar Annabelle’yi izleyeceklerdir ama birdaha izlemeye veya tavsiye etmeye değecek bir film değil Annabelle.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply