Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
9 Dec

Burhan Doğançay’dan Brooklyn Köprüsü

b 23.tif

b 18.tif

Ünlü ressam Burhan Doğançay’ın, TEB Özel’in desteğiyle ilk kez sergilenen fotoğrafları; sanatçının Brooklyn Köprüsü’nün “ironworker”larıyla geçirdiği tehlikeli anları da gözler önüne seriyor.

Burhan Doğançay’ın gözünden, kentlerin ve insanların sosyal ve psikolojik izlerini süren serginin en değerli parçaları arasında ise; sanatçının New York fotoğrafları yer alıyor. Brooklyn Köprüsü’nün 1986-1987 yıllarındaki ilk büyük bakımı sırasında köprünün üzerine çıkmasına izin verilen tek sanatçı olan Doğançay; daha tanıdık olan Manhattan manzarası yerine, köprünün tepesinden Brooklyn yönüne yoğunlaştığı için fotoğrafları olağandışı olarak nitelendiriliyor. Doğançay’ın çektiği çok özel fotoğraflar; New York’un “gökyüzünün kovboyları” olarak bilinen “ironworker”larıyla birlikte geçirdiği tehlikeli anları yansıtırken, dost olduğu, her gün yükseklere çıkan bu demir işçilerinin hikayelerini de anlatıyor.

Burhan Dogancay - Picture The World (4)

Kent duvarlarını ait olduğu ülkenin, şehrin, mahallenin ve sokağın sosyo-ekonomik yüzü ve toplumun aynası olarak gören Doğançay’ın fotoğraf karelerinde; New York’tan Togo’ya dünyanın dört bir yanından izler bulunuyor. 100’e yakın fotoğrafın yer aldığı sergiye, Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olan Doğançay Müzesi ev sahipliği yapıyor. sanatçının 85. doğum yıldönümünde, Doğançay Müzesi’nin 10. yılını kutlamak amacıyla, 12 Eylül’de sanatseverlerin ziyaretine açılan serginin resmi açılışı ise, özel davetlilerin katılımıyla 25 Kasım’da gerçekleşti.

picture the world

Burhan Doğançay Kimdir?

Dünyanın en önemli 70 müzesinin daimi koleksiyonunda eserleri bulunan Burhan Doğançay, 11 Eylül 1929 tarihinde İstanbul’da doğdu. Doğançay, 1950 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra; 1950 ile 1955 yılları arasında Fransa’daki Académie de la GrandeChaumière’de sanat kurslarına katıldı. Bu dönemde düzenli olarak resim yapan ve Ankara, Sanatseverler Kulübü’nde babası Adil Doğançay ile ortak sergiler açan Burhan Doğançay, diplomatik hizmet için 1962’de New York’a tayin edildi.

Burhan Dogancay - Picture The World (1)

1964’ten itibaren kendini tamamen sanata veren Doğançay, 1970’li yıllarda fotoğrafçılığa başladı. Yaklaşık elli yıllık bir dönemde yüzden fazla ülkeye yaptığı seyahatlerde şehir duvarlarını fotoğrafladı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ve Madalyası, Ankara Hacettepe Üniversitesi ‘’Sanatta Onursal Doktora’’ Belgesi ve Art Forum Ankara Plastik Sanat Fuarı ‘’Sanat Onur Ödülü’’ gibi değerli ödüllere layık görülen Doğançay, New York Kenti Takdir Belgesi ve Rusya Kültür Bakanlığı Takdir Madalyası gibi uluslararası ödüller de aldı.

Zamanın akışının belgeleri olan, sosyal, siyasal ve ekonomik değişimleri yansıtan, aynı zamanda doğa güçlerinin saldırılarına ve insanların bıraktıkları izlere tanıklık eden bu fotoğraflar, Doğançay’a göre insan deneyiminin anıtı ve zamanımızın bir arşivi niteliğindedir.

“Picture The World” sergisi; 7 Haziran 2015 tarihine kadar her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında Doğançay Müzesi’nde görülebilir.

Facebook

Website

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply