
Hindistan Delhi’de bir otobüste toplu tecavüze uğrayan bir kadının yaşadıklarından ilham alan Hint asıllı Amerikalı film yapımcısı Ram Devineni, bu konuya dikkat çekmek için “Priya” isimli bir çizgi roman karakteri yarattı. Cinsel şiddet, kadın düşmanlığı ve ataerkil düzene karşı duran Devineni, çizgi romanında Hindistan’da tecavüz edenlerin değil tecavüze uğrayanların suçlanmasını eleştiriyor.
Devineni konuyla ilgili toplu tecavüze uğramış bazı kadınlarla konuştuğunu, aileleri ve çevrelerinin kendilerini yargıya gitmekten, adalet aramaktan caydırmaya çalıştığını, üstüne üstlük saldırganlar ve aileleri tarafından tehdit edildiklerini anlattıklarını söylüyor. Polisin bile kendilerini ciddiye almadığını söyleyen kadınların durumuna dikkat çekmek isteyen yapımcı, biraz olsun onların sesini duyurabilmeyi başarmış gözüküyor.
Priya’nın maceralarının anlatıldığı çizgi roman, bu sert gerçekleri olduğu gibi yansıtıyor. Priya, anne ve babasına tecavüze uğradığını anlattığında suçlanıyor ve evden kovuluyor.
Priya, aslında sıradan bir Hintli kadını ve onun özlemlerini, arayışlarını temsil ediyor. Onun da rüyalarını gerçekleştirmek isteyen herhangi bir genç erkek ya da kadından farkı yok. Fakat tecavüze uğradığında doğal olarak rüyaları suya düşüyor. Kitapta Priya, Hinduizmin en güçlü kutsal çifti Şiva ve Parvati’nin de yardımıyla yaşadığı felaketi fırsata dönüştürmeyi başarıyor. Sonunda terkettiği kasabasına bir kaplanın sırtında geri dönerek, kendisine kötülük edenlerin birer birer hakkından geliyor.
No Comments