
‘İstenmeyen’ ve ‘Tatyana’ 19.İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyerini gerçekleştirip sezona devam eden oyunlardan. Bu iki oyun haftaya güzel başlamak isteyen İstanbullu seyircilere iyi gelecek iki başarılı alternatif.
İstenmeyen
Ceren Ercan ve Gülce Uğurlu’nun kaleme aldığı ‘İstenmeyen’, Mısırlı pilotla evli Türkiyeli modern bir kadının kocası ve bebeğiyle Kahire’den İstanbul’a gelerek geçici süreliğine genç kadının ailesinin evinde kaldıkları 2013 yazında uzun zamandır New York’taki kardeşinin habersiz dönüşüyle sarsılan hayatlarına odaklanıyor. İstanbul, Kahire ve New York üçgeninde anlatılan hikaye yurtdışında kısa süreliğine bile olsa vakit geçirmiş, yaşadığı yeri terk edip yeni başlangıçlar düşlemiş, evini ve ait olduğu yeri sorgulamış herkesin tüylerini diken diken edecek anlarla dolu. Sağlam kurgusu ve etkileyici performanslarıyla kaçırılmaması gereken oyunlardan. Her pazartesi İKSV Salon’da izlenebilir.
Tatyana
2006 yılından bu yana birbirinden özgün ve başarılı işlere imza atan disiplinlerarası topluluk biriken(Melis Tezkan-Okan Urun) son oyunları Tatyana’da, Çehov ve Suvorin’in sahnede zehir içerek intihar eden oyuncu ve opera sanatçısı Evlalia Kadmina’dan esinlenerek yazdıkları metinleri birleştirip güçlü bir görsellikle bizlere sunuyor. Tatyana’nın intiharına uzanan sürece çevresindeki para, hırs ve çıkarlar doğrultusunda kurulu ilişki ağları üzerinden tanıklık ederken günümüzle paralellikler kurmamak çok zor. Onu merkeze koyan bu boğucu ağın oyunun başında seyircileri dahi içine alan geniş çemberden sonlara doğru şişme havuz boyutuna kadar küçülmesi ayrıca güzel. Tatyana rolünde Meral Çetinkaya’yı izleme ayrıcalığı da cabası. Her Salı Şişli Talimhane Tiyatrosu’nda.
Yazı: İrem Aydın / Madrid
No Comments