Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
6 Jun

Beyaz Kelebekler Grubu

60’lı yılların ilk müzik gruplarından biri olan Beyaz Kelebekler’in plak ve kasetlerini belki de ailenizin koleksiyonundan hatırlıyor olabilirsiniz. Ya da belki siz onları Hababam Sınıfı sayesinde tanıdınız veya böyle bir grup olduğundan haberiniz bile yok. Sürekli beyaz kıyafetlerle sahneye çıkan grubun bazı üyeleri yıllar önce Adapazarı’nda konser vermeye giderken trafik kazasında hayatlarını kaybetmişti. Kabataş Erkek Lisesi’nde okuyan 5 genç müzisyen Rıfat Eke, Altan Eke, Ender Akacan, Behzat Kutlubağ ve Bülent Ortaç tarafından kurumuştu. Daha sonra aralarına 7 yaşındaki gitarist Ercüment Ateş ve solist Ayşe Sütçü’yü alan Beyaz Kelebekler, Turgut Akyüz’ün de gruba katılmasıyla profesyonel hayata geçtiler.

1967’de Ayşe Sütçü evlenip müziği bırakınca yeni solistleri Azize oldu. 1968’de İran şahı’nın davetlisi olarak sarayda 14 gün kalıp 6 konser verdiler. 1969 sonlarında bu kez Azize, Orhan Gencebay ile evlenince solist olarak Ülkü Üst’ü aldılar. 19 ocak 1970’te bir konser için Adapazarı’na giderken geçirdikleri kazada Rıfat, Altan ve Behzat’ı kaybettiler. Müzik hayatına devam eden Beyaz Kelebekler, aralarına 4 yeni müzisyen daha aldılar. Sadece Türkiye’de değil Avrupa ülkelerinde de konsere çıkan grup, 1975 yılında Ercüment Ateş’in bestelediği “Sen Gidince” adlı şarkıyla Hollanda plak listelerinde bir numaraya kadar yükseldi. Sürekli solist değiştiren Beyaz Kelebekler’in solisti o dönem Sevil Özyurt’tu.  Ardından solistleri bir kez daha değişti ve Semra İleten Beyaz Kelebekler’in solisti odlu. Daha sonra grup üyelerinden Turgut Akyüz’ün de bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi üzerine Bülent ve Ender müziği bıraktı.

Oldukça talihsiz bir kaderi olan Beyaz Kelebekler, Hababam Sınıfı’nun Sen Gidince performansıyla hatırlanıyor.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply