Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
28 Sep

From the Sidewalk to the Catwalk / Jean Paul Gaultier

From the Sidewalk to the Catwalk 2

Moda dünyasının çılgın miçosu Jean Paul Gaultier’in 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan ‘’’From the Sidewalk to the Catwalk / Kaldırımdan Podyuma ‘’ sergisi Paris’ten sonra Münih Kunsthalle’de de modaseverlerle buluşuyor.

Oyuncu, şiirsel ve çığır açan tasarımlarıyla haute couture dünyasının en önemli isimlerinden Gaultier’nin kıyafetleri, dünyadaki çeşitli kültürlerin farklılıklarından ve güzelliklerinden ilham alıyor. Onun hazırladığı işlere baktığımız zaman din, ırk, cinsiyet ve politik meseleleri kendi tarzında; ironik bir şekilde nasıl yorumladığını görüp diğer tasarımcılardan rahatlıkla ayırt edebiliyoruz. Bu da onu kendine has bir tasarımcı yapıyor. Defilelerinde kullandığı alışılmışın dışında dövmeli modeller, marjinal isimler, rahatsız edici tasarımlar ve sıradışı gösterilerle kimi zaman sert eleştiriler alsa da kısa süre de popülerlik kazandı Gaultier.

From the Sidewalk to the Catwalk 3

Peki hem erkek hem de kadın giyimi üzerine çalışan ve yıllar içinde büyük başarılara imza atan tasarımcı, aslında hiçbir moda eğitimi almadan 18 yaşında profesyonel anlamda başladığı moda sektöründe dünyaca bilinen bir dahi olmasını neye borçlu? Verdiği demeçlerde, tasarımları için ilhamını her zaman çocukluğunu yanında geçirdiği büyükannesinden aldığını söyleyen Gaultier, ilk tasarımını 7 yaşındayken oyuncak ayısı Nana için yapmış -ki bu da yıllar sonra Madonna için tasarlayacağı ikonik korsenin ( con-bra) temelini oluşturmuştur.

madonna

Aslında tasarımcının cinsel farkındalığının oluşmasında da en büyük etki belki de büyükannesine aitti. Gaultier 12 yaşındayken Christian Dior hakkında okuduğu bir kitapta “eşcinsel” sözcüğüyle karşılaştı ve bu noktadan sonra cinsiyet üzerine düşünmeye başladı. Yıllar sonra ise erkek modellere etekler giydirmeyi, tasarımlarıyla cinsiyetle ilgili sınırları zorlamayı başardı.

Video ve multimedya medyumları aracılığıyla izleyiciye sunulan sergi, 70’lerden günümüze Gaultier’nin Paris sokaklarından sinemaya uzanışına kadar geçen süredeki gelişimini irdeleyen yedi ana başlık altında organize edilmiş. Tasarımcının 160 eserine ulaşılabilecek Gaultier modasının dünya turnesini bir yerinden yakalamalı.

Jean-Paul Gaultier. From the Sidewalk to the Catwalk Exhibition

18 Eylül 2015 – 14 Şubat 2016

Kunsthalle Münich

YAĞMUR SEFA
No Comments

Leave a reply