
Başta kendi ülkesiyle olmak üzere sık sık başını derde sokan aktivist sanatçı Ai Weiwei’ın, yeni sergisi için Lego firmasına verdiği oyuncak siparişi, legoların politik amaçla kullanılamayacağı gerekçesiyle reddedildi. Danimarka menşeli Lego’nun Çinli aktivist sanatçı Ai Weiwei’ın 11 Aralık’ta Avustralya’nın Melbourne kentindeki Victoria National Gallery’de gerçekleştireceği sergi için verdiği siparişi ‘plastik blokların siyasi içerikli bir sanat eserinde kullanılmasını istemediği için’ reddetmesinin ardından binlerce sanatsever, sosyal medyada Lego bağışı kampanyası başlattı.
Çin’de iktidar olan Komünist Parti’ye muhalif taraf olarak bilinen sanatçı Ai Weiwei, Aralık ayında açacağı sergi için Lego firmasından ihtiyacı olan legoları alamaması üzerine Pazar günü Instagram sayfasında şöyle bir duyuru yayınladı:
“Lego firması, Ai Weiwei Stüdyo’nun Victoria Ulusal Galerisi’nde kullanmak için verdiği toplu lego siparişini ‘Legoların politik amaçla kullanılmasını onaylayamayız’ gerekçesiyle reddetti. Ancak 21 Ekim’de İngiliz bir firma, ‘altın çağını’ yaşayan İngiliz-Çin ekonomik ilişkileri kapsamında Şanghay’a bir Legoland kuracağını açıkladı.”
Bu paylaşımın ardından, 167 bin takipçisi olan Ai Weiwei’ın hayranları Lego’ya tepkiler yağdırdı. Ai Weiwei daha sonra içi lego dolu bir klozetin fotoğrafını, Lego’nun “Yarını inşa edeceklere ilham vermek için buradayız,” sloganıyla paylaştı. Lego’nun kararını sansür ve ayrımcılık olarak değerlendiren sanatçının isyanına birçok kişi Lego’yu boykot ederek destek verdi.
Twitter üzerinde açılan ‘#LegosForWeiwei’ (Weiwei için Legolar) hashtag’i ile binlerce insan kendi evlerindeki legoları Ai WeiWei’a bağışlamak istediklerini belirtti. Ai Weiwei kampanya ile ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kendisine yapılan bağışları kabul etmek için bir yöntem bulmaya çalışacağını söyledi.
No Comments