Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
11 Jun

Evin Hatırladıkları: Bir İmge Dersi

11 Haziran – 24 Ağustos 2019 tarihleri arasında Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda, Zeynep Sayın’ın Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde verdiği derslerden yola çıkarak yirmi bir sanatçı ile oluşturduğu “Evin Hatırladıkları: Bir İmge Dersi” isimli sergide -kendi de bir ev olarak inşa edilen yapıda- yolun ve evin, belleğin ve yitimin hatırasını taşıyan işler sergilenmekte.

Evin yaşanmışlığını ve yaşattıklarının yanı sıra boşluğuna ve yok oluşlarına da dikkat çeken serginin yürütücülüğünü üstlenen Zeynep Sayın, serginin oluşumunu şöyle açıklıyor; “Ben küratör değil hocayım, bu sergi sınıfın enerjisiyle oluştu. Herkes işini herkesin önünde sundu, kimse düşüncesini esirgemedi, kimse eleştirmekten geri durmadı. Kendi alanını tuttu diğer her bir iş. Yürümek, uyumak, uçmak, ölmek vardı önce, Ev: bir imge dersi sonra, MÜGSF’de verilen yüksek lisans ve doktora derslerine, İÜ tiyatro eleştirmenliği öğrencileri de dahildi. Resim, heykel, sinema, fotoğraf, geleneksel, tekstil, dramaturji, oyunculuk gibi farklı disiplinlerden ve üniversitelerden gelen öğrencilerle Nur Ataibiş, Nazan Azeri gibi gönüllü katılımcıların buluştuğu, hızlı ivmeli derslerdi. Dersin kuramsal arka planına ikmal ve takviye yapmaya çalışan bendim,  kimi gezdirdiği düşünce, kimi yazdığı metin, kimi ürettiği proje ile katıldı derse. Bozlu Art Project’te sergilenen işler, sonuçlanmış projeler, ama arka planlarında ortak bir çalışkanlık var. Yolun görgüsü ve evin belleği, derslerin güzergahıydı… Nasıl yürümek/ rüya görmek/ uçmak/ ölmek bir yerden diğerine göçmekse, mekânsal olduğu denli zamansal bir göç imgesi olarak düşündük evi; farklı zaman aralıklarını, katmanlarını, faz kaymalarını içermekte, bir odadan (anneannenin yatak odasından) diğerine (babanın işliğine) geçilirken evlerde zaman tüneline binilmekteydi. Evlerin büyükleri, ataları, ölmüşleri, hayaletleriydi önceden oralarda yaşamış olanlar, onlar evlerinden göçmüş, yerlerini imgeleri almıştı. Birer bellek deposuydu her bir imge, ölenlerin ve evlerin hatıra arşiviydi, ne var ki günün siyasal konjonktüründe geçmişin/ataların/büyüklerin izleri silinmekte, tarih yassılaşmakta, bellek unutmakta, yol yolsuzlaşmaktaydı.”

Bozlu Art Project Mongeri Binası
19 Mayıs Mahallesi
Dr. Şevket Bey Sokak No:5 34360 Şişli / İstanbul
Pazartesi/Mon. – Cumartesi/Sat.
10:00 – 18:00

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply