Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
27 Jun

Kim? Cansu Korkmaz

Processed with VSCOcam with b5 preset

Processed with VSCOcam with x1 preset

Processed with VSCOcam with b1 preset

Processed with VSCOcam with b5 preset

Cansu Korkmaz1

Cansu Korkmaz3

Cansu Korkmaz7

“08.05.1989 doğumluyum, 25 yaşındayım. Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğraf ve Video bölümünden mezun oldum geçen sene. Şimdi Amerika’da eğitimime devam etmek için SAIC ve Pratt Institu ile görüşme içerisindeyim. Bu kitap (Garip Bir Enerjin Var) sayesinde biraz sanata olan bakış açımı anlattığımı hissediyorum. Çünkü dünyada var olan herşey bizim lehimize fakat varolan şeyleri alehimize çevirmek her zaman daha kolay oldu. O yüzden insanların bir sanat parçasına para ödemeden ona dokunarak ve sanatçının emeğini hissederek sanatı yaşamalarını hep tercih ettim. Evet fotoğrafçıyım ve işim sadece insanların görmezden geldiklerini belkide birazda olsa gözlerine sokmak. Umarım başarmışımdır. “

Cansu Korkmaz’ın çalışmalarında kimi zaman kompozisyonun merkezine oturmuş gündelik bir nesne görürüz. Bu nesneler plastik sepetlerden düşmüş bir yaprağa, ağaç dalından sokağa bırakılmış eski bir dolaba kadar farklılık gösterir. Burada göze çarpan gündelik ve önemsiz formların fotoğrafa estetik birer öğe olarak kattıkları değerdir. Konu olan şeylerin bilinçlice seçilmiş dağınıklık halleri, İstanbul’un sistemli karmaşasını yansıtır. Cansu, yaşadığı şehrin “garip enerjisini”, ince bir estetik beceriyle bize sunar.

Cansu’nun fotoğrafları özneldir; kendi kent ve hayat algısını yaşatır. Bu algıyı değerli kılan ise konu edindiği şeylere kendini kaptırmadan, bir fotoğrafçı olarak mesafesini koruyan yaklaşımıdır. Bu mesafeli ve sorgulayıcı duruş, fotoğrafı özde sadeliğe götürür ve bir bakıma çıplaklık etkisi yaratır.

Yarım kalmışlık, Cansu’nun fotoğraflarında sıklıkla yüzleştiğimiz hallerden biridir. Kompozisyonda yarattığı boşluk duygusu bizi tatminden alıkoyar. Mükemmeli göstermeyi hedeflemez, aksine kusurlunun içindeki denge ve güzellik onu daha çok ilgilendirir.

Olağan şeyler düzleminden yakalanan nesneler fotoğraflarında bir kimliğe bürünür. Cansu, nesneleri lekesel ya da formsal düzeyde portreleştirir. Bir midye paketi, şantiyeden yükselen kuru bir ağaç ya da ölü sinekler birer portredir; kimi hallerde mekansız, kimi zaman da kentin bir yerinde, öylece beliriveren.

Fotoğrafçı, yolda yürürken yanından geçtiğimiz, her zaman orda duran fakat gözümüze çarpmayan, farkındalığını yitirdiğimiz şeyleri görür ve “olağanaltı” olanı estetikleştirir. İstanbul’a özgü olup, bizim için olağanlaşmış şeyler ve halleri gösterir “garip bir enerjin var”. Gerçekten de garipliğini ve enerjisini sokaktan alır. Cansu, bu fotoğraf kitabıyla bir anlamda sokaktan aldığını sokağa vermektedir.

Aslı Arslanbek

Tumblr

Instagram

Facebook

 

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply