Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
8 Jan

2013’ün Müzik Karnesi

Kanye West, önce kendisini ‘musical genius’ ilan ettiği yetmezmiş gibi, Haziran ayında yayınladığı Yeezus albümü ile kendini Tanrı ilan etti. O gün, insanlar Kanye’nin suratının binalar üzerinde belirdiğine dair yeminler ediyorlar. Şaka, albüm çıkmadan 2 ay önce yayınladığı single –  ‘New Slaves’ in tanıtım partisinde bir projeksiyon gösterisiydi sadece bu.

Lana Del Rey, içinde Marilyn Monroe, John Wayne, Elvis Presley ve İsa’nın bir unicorn ile Eden bahçelerinde hep birlikte takıldığı, ‘Tropico’ isimli 30 dakikalık bir kısa film çekti. Ana teması günah ve pişmanlık olan bu film ile bizleri bundan sonra vereceği dersin ne olacağı hakkında derin düşüncelere sevketti.

James Blake, dünyaya ve hayatımıza ‘Overgrown‘ albümünü bağışladı. Bu albümde ‘Retrogade’ ve ‘Overgrown’ parçlarının gölgesinde kalmış olan ve rap’lerini Wu Tan Clan’ın demir başlarından Robert Diggs’in (RZA) yaptığı ‘Take a Fall for Me’ yi muhakkak dinlemenizi tavsiye ederim.

Daft Punk kendini bizlere unutturmak üzereyken, Nile Rodgers ve Giorgio Moroder gibi efsane prodüktörlerle işbirliğinde çıkardığı ‘Random Access Memories’ isimli neo-disco albümü ile dünyaya ‘Get Lucky’ hastalığını bulaştırdı ve marketing mucizesinin varlığını bir kere daha kanıtladı.

Lady Gaga malum, kapandı.

Jay Z, 12. stüdyo albümü ‘Magna Carta Holy Grail‘ i, NBA finallerinin 5. maçı olan Miami Heat-San Antonio Spurs çarpışması esnasında 3 dakikalık Samsung reklamı formunda duyurdu.

Lupe Fiasco, Ocak ayında  Obama karşıtı söylemleri sebebiyle Washington’da güvenlikler tarafından sahneden indirildi.

Method Man, sahnede Wu Tang Clan ile birlikte çıkardıkları ilk albüm ‘Enter the Wu-Tang’ in 20. yılı şerefine yeni bir albüm hazırlığında olduklarının haberini verdi. Wu Tang’in 6. stüdyo albümü olacak olan ‘A Better Tomorrow‘ u, biraz gecikmeli olsa da 2014 ün ilk aylarında dinleyebileceğiz gibi gözüküyor.

Araabmuzik Mayıs ayında, yaşadığı mahalledeki bir soygunda maganda kurşununa isabet ederek vuruldu. Yanlış zamanda yanlış yerde olan sanatçı, Instagram’ından paylaştığı bu tatlı fotoğraf ile hayranlarına iyi olduğunu duyurdu.

Slayer’in 30 yıllık gitaristi ve kurucularından Jeff Hanneman, 49 yaşında sirozdan öldü.

Peki geçtiğimiz sene dünya müzik piyasasında bunlar olup biterken, Türkiye’de neler oldu?

2013’ün Türkiye için her alanda fazla hareketli geçtiği bir gerçek. Televizyon, radyo vb. kanallar aracılığı ile müziğe ulaşmayı sevmeyenler için güzel bir sene geçti denilebilir. Ancak, kendi müziklerini yapan  pek çok insan olmasına rağmen oturup esaslı bir araştırma yapmadan bu insanlara ulaşabilmek gerçekten zor. Araştırma yapmayı sevmiyorsanız, genelgeçer müziğe hapsolmak zorundasınız maalesef. Farklı türlerde müzik yapan müzisyenleri bir araya getiren ve bağımsız müziğe destek veren platformların sayısı parmakla sayılabilecek kadar az. 2011 yılında kurulan ve farklı türlerde müzikleri, özellikle de enstrumental hiphop’un ülkemizdeki temsilcilerini bir araya getiren underground müzik platformlarından biri olan Tektosag Records, bağımsız müziğe ilgi duyanlar için zengin bir kaynak. Umuyorum ki 2014, bu gibi oluşumların artması ve bağımsız müzisyenlerin destek bulabilmesi için daha da verimli bir yıl olur.

 Birazcık geç kalmış bir yeni yıl hediyesi olsa da, 2013’e dair minicik bir mixtape:

https://soundcloud.com/bydlo-1/ikibinonucs_mixtape

Neva Özcü

Web Site

Facebook

Instagram

Tumblr

SoundCloud

Yazar OldMagnet
No Comments

Leave a reply