Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
23 Jan

85/90 Projects Röportajı

8590 2

8590 1

Görsel zevklerini bir araya getirerek kurdukları 85/90 Projects ile güzel işlere imza atacaklarından şüphe duymadığımız Can ve Eymen ile bugüne kadar neler yaptıklarını ve projelerini konuştuk.

85/90 Projects’i daha yakından tanımak istiyoruz? İkiniz de Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezunsunuz. Nasıl bir araya geldiniz?

Can, reklamcılık sektöründe ilerlemek için bir yandan kreatif olarak staj yapıp, bir yandan da çeşitli dergilerde freelance fotoğrafçı olarak çalışırken, Eymen de çeşitli dergi ve alanlarda fotoğraf ve video ağırlıklı çalışmalarını sürdürüyordu. İlk olarak beraber çalışmaya New York, Paris gibi moda haftalarında fotoğraf çekerek başladık. Süreç içerisinde edindiğimiz farklı disiplenderdeki deneyimlerimizi ortak bir potada ertime kararı aldık. Aslında biraz güç birliği oldu diyebiliriz. Bunu uzun zamandır hayal ediyorduk ama iyi ki, ne biraz önce ne de biraz sonra hayata geçirmişiz diyoruz. 85/90 Projects’i bu şekilde kurduk. Çekmekten keyif aldığımız, zihnimizde görselleştirmek istediklerimizi bir alanda topladık.

Şuan 85/90 Projects olarak yaptığımız şey; çeşitli alanlarda yaptığımız çekimlerin dışında bir projeyi yaratım sürecinden üretim sürecine kadar planlayıp fotoğraf ve video olarak hayata geçirmek.

Kaç yıllık bir altyapınız var? Ne zamandır birlikte bir şeyler yapıyorsunuz?

Ayrı ayrı yaklaşık 6 yıllık bir altyapımız var, ortak işler yapmaya bunun son 1,5 yılında başladık.

8590 ek

Ortak olmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da olabiliyor. Sizce başarılı bir ortaklığın sırrı nedir?

Aslında ortalıklığımız arkadaşlığa dayandığı için birbirimizi iyi tanıyoruz. Yakın iki arkadaş olarak iş yapmamızın en büyük avantajı manevi yanı. Bu da ortaklıkta başarıyı beraberinde getiriyor. Farklılıkları dezavantaj olarak değil avantaja çevrirerek ilerlemek ve birbirini iyi dinlemek başarılı bir ortaklığın en büyük faktörü diye düşünüyoruz. Kısacası bizce iyi bir ortaklık beraber tatile çıkma klişesinden geçiyor :)

8590 3

Bu süreçte nelerle beslendiniz? En çok ruhunuzu ne doyurdu?

Sanıyoruz ki ikimiz de hem geçmişte farkında olarak veya olmayarak edindiğimiz farklı disiplinlerdeki tecrübelerimizden, anılarımızdan ve hedeflerimizden hem de bizi biz yapanlardan ve farklılıklardan besleniyoruz.

85/90 ismini tercih etmenizin özel bir anlamı var  mı?

İsim bulmanın en sancılı döneminde, çok gözümüzün önünde olan bir sebepten dolayı seçtik, 85/90 ikimizin de başlangıç noktalarını temsil ediyor : )

85/90 Projects’i takip edenleri yakın gelecekte neler bekliyor? Hangi işler üzerinde çalışıyorsunuz?

Ortak birikimlerimizi hayata geçirdğimiz 85/90 Projects’te, fotoğraf ve video çekimlerimizin yanı sıra, ağırlıklı olarak içinde farklı insanların hikayelerini dahil ettiğimiz multidisipliner projeler olacak.

Ulaşmak istediğiniz en top nokta nedir?

Hayal etmek en çok beslendiğimiz şeylerden biri ama buna bir sınır çizmek ve bir top nokta belirlemek istemiyoruz. Belirsizlik şu aşamada biraz hoşumuza gidiyor : )

8590 4

İşlerine hayran olduğunuz ve idol bellediğiniz yabancı örnekli bir oluşum var  mı?

Tabii ki ikimizin de Nowness gibi yaptıklarını hayranlıkla takip ettiğimiz mecralar var ancak açıkçası hiçbir mecra ve kişiyi idolize etmedik.

Artık video da en az fotoğraf kadar önemli bir görsel araç haline geldi. Fakat fotoğrafların verdiği duyguyu videoda yakalamak kolay olamayabiliyor. Bunu nasıl çözümlüyorsunuz?

Fotoğraf daha “instant” bir his uyandırıyor video ise bir süreç. Bakmak, izlemek… Video çekerken tabii ki videonun hizmet ettiği amaç çok önemli ancak, bunu çözümleme sürecinde bize doğrudan verdiği duyguyu ve anlatımı yansıtarak ilerliyoruz.

Piyasada çok fazla yeni oluşum ve rekabet var. 85/90 Projects, rakiplerinden nasıl sıyrılmayı planlıyor?

Sanıyoruz ki bunu işin doğallığı, kalitesi, nişliği ve özgünlüğü belirliyor, eliyor veya ileri taşıyor otomatikman zaten. Bazı noktalarda içgüdüsel olarak haraket etmeyi ve samimiyet duygusundan uzaklaşmamayı tercih ediyoruz.

Sizin gibi genç girişimciler için vereceğiniz altın tavsiye nedir?

Harekete geçmek, harkete geçmek, harekete geçmek.

85/90 Projects

Facebook

Instagram

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply